Je wil graag iets veranderen. Een positieve, gezonde verandering. Niet voor even, maar wat blijvend is, wat niet voelt als een aanpassing, maar wat je maakt tot je nieuwe leefstijl. Je weet wat je wilt, je hebt je doel voor ogen, maar je weet nog niet hoe je daar moet komen of hoe je kunt beginnen. Of wellicht boek je wel vooruitgang met je doelen, maar val je snel weer terug in oude gewoonte en heb je moeite met het vasthouden van de nieuwe patronen. Misschien ben je goed bezig met het ontwikkelen van gezonde gewoonten, en ben je klaar om daarop voort te bouwen, maar weet je niet zeker hoe. Er zijn een aantal belangrijke dingen waarmee je rekening kan houden en welke stappen je kan nemen om echte veranderingen op de lange termijn door te voeren.
In dit blog vind je drie dingen om je op weg te helpen, die goed uitvoerbaar zijn en die je zullen voorbereiden op succes op de lange termijn. Je vindt hier tips om dat succes te bereiken en om een positieve, gezonde mindset te creëren.
Gezonde leefstijl
1. Begin klein, het leidt uiteindelijk tot grote veranderingen
Start met het aanpassen of toevoegen van 1 of 2 dingen per keer. Het leidt tot het meeste succes. Hoe meer veranderingen je in één keer probeert door te voeren, hoe minder ze daadwerkelijk zullen blijven hangen. Concentreer je dus op een of twee tegelijk, voer ze net zo lang uit totdat het gewoontes zijn geworden, een onderdeel van je leefstijl. Vervolgens kun je verder met de volgende aanpassingen en zorgden dat je die onder de knie krijgen.
Voorbeeld:
Je wil je voedingspatroon aanpassen. Het is dan niet realistisch om alles in 1 keer aan te willen passen. Geef jezelf de tijd om te leren, te weten wat gezonde voeding is en wat er bij jou past en het daarna langzaam aan toe te passen. Misschien begin je met smoothies als ontbijt. Neem de tijd om te zien hoe je je voelt door die verandering. Als je eenmaal van je ochtendsmoothies houdt, ga je tijdens de lunch vaker goedgevulde salades maken, omelet met groente eten of maak je 1 keer per week een grote pan soep zodat je altijd een soepje hebt om op te warmen voor tijdens de lunch. En zo verder, totdat je komt waar je wilt.
Een ander voorbeeld is dat je bewuster wilt leven. In plaats van te zeggen: “Ik ga 2x per dag mediteren, doe in de ochtend aan yoga, neem een bad, eet langzamer en maak lange wandelingen buiten!” Begin langzaam door in te plannen dat je ’s ochtends vijf minuten de tijd neemt om te mediteren of je intenties voor de dag te bepalen. Misschien laat je een post-it-briefje op je nachtkastje achter of stel je een extra telefoonherinnering/alarm in om er een gewoonte van te maken. En nogmaals, als dit (of iets anders wat je wil aanpassen) voor je werkt, neem je nog een nieuwe handeling op die je onder de knie moet krijgen, en zo verder. Een gezonde leefstijl is altijd werk in uitvoering; doe het rustig aan en geniet van wat je leert en tegenkomt!
2. Begin in de ochtend
In de ochtend is er nog niets “ergs” gebeurd. Er is niets misgegaan waardoor je zegt: “Weet je wat? Ik stop ermee.” De ochtend betekent een frisse, schone start. Een nieuwe dag. En niet te vergeten: het zet de toon voor de rest van de dag.
De perfecte eerste stap is binnen je ochtendroutine; ofwel het verbeteren of er een maken als je er nog geen hebt. En als je eenmaal een ochtendtaak hebt volbracht, ga je door met het uitvoeren van nog een taak en nog een. Wanneer je positieve veranderingen in je ochtend aanbrengt, is de kans groter dat je in een positievere stemming verkeert en gedurende de dag positievere keuzes maakt. Zoals vermeld in nummer één, laten beide voorbeelden je aan het begin van de dag met een verandering beginnen (d.w.z. smoothies als ontbijt of 5 minuten meditatie). Een andere goede, gezonde toevoeging is om ’s ochtends citroenwater te drinken. Het zet je spijsvertering aan en je hebt direct al water gedronken. Win win!
3. Voorbereiding is ZO belangrijk!
Hiermee bedoel ik fysieke voorbereiding (acties die je onderneemt) en mentale voorbereiding (denken en plannen). Fysieke handelingen die je kunt doen om je voor te bereiden zijn onder meer: mealpreppen – al je gezonde voeding gekookt en klaar voor gebruik hebben als je het druk hebt, de juiste opslag en voorbereiding van voeding (zoals het vooraf wassen en hakken van groenten en het bewaren in doorzichtige glazen bakjes) om gezonde voedingskeuzes zichtbaar en klaar om te eten te maken, lunches of snacks in te pakken om gezond te blijven terwijl jij op het werk/school/weg van huis bent, en om je voor te bereiden op een work-out.
Mentale planning die je ter voorbereiding kunt doen: trainingen plannen, nadenken over maaltijden voor de week, een lijstje maken voor de supermarkt om die week een paar recepten te maken, nadenken over de verschillende nutriënten van je maaltijden (heb je genoeg groenten, gezonde vetten, goede koolhydraten en voldoende eiwitten?).
Het doel is niet 100% perfectie…
Tips voor succes op lange termijn
Oké, dus je hebt een aantal manieren om nieuwe, gezonde gewoonten op gang te brengen of voort te bouwen op bestaande. Echte succes vindt plaats als je op de lange termijn gezonde gewoonten volhoudt. Hieronder staan de drie grootste tips voor succes op de lange termijn. Dit is het moeilijkere deel. Niet omdat het niet haalbaar is, maar omdat het gaat om het veranderen van de manier waarop je denkt, het veranderen van je mindset. Een mentaliteit die kracht geeft in plaats van beperking, weten in plaats van twijfelen, en vertrouwen in plaats van obsessief.
Het vergt oefening, voortdurende inspanning en bij jezelf inchecken, maar zodra je deze manier van denken implementeert, kun je een echt gezonde, evenwichtige leefstijl bereiken.
1. Vermijd een ‘alles of niets’-mentaliteit. Als je van het goede spoor afdwaalt, accepteer het, vergeet het en ga verder.
Heb je ooit gedacht: “Ik heb vandaag/deze week verpest, dus nu begin ik morgen/maandag gewoon opnieuw.”? Deze mentaliteit heeft de neiging te leiden tot een eetbui, waarna je je schuldig voelt, vervolgens weer heel streng voor jezelf wordt en vervolgens de cyclus herhaalt. Dit is ongezond voor je mind en je lichaam. Elke maaltijd en elke dag is een nieuwe kans om de keuzes te maken die je wilt maken en je doelen te bereiken. Sta bewuste verwennerij en gemiste trainingen toe, accepteer deze momenten en ga verder zonder schuldgevoel.
2. Wees realistisch met je verwachtingen.
Vaak raken mensen ontmoedigd, omdat ze in korte tijd veel resultaten willen zien. Je hebt het gevoel dat je al een week lang gezond eet en beweegt en je bent nauwelijks afgevallen, of je hebt nog niet de energie waar je zo op had gehoopt of je huidklachten zijn nog niet over, of… Dit geeft je het gevoel dat je inspanningen niet werken, dus geef je het op. Vergeet niet dat gezondheid een levenslange investering is en dat het je echt steeds makkelijker af zal gaan. Dingen gebeuren niet van de ene op de andere dag. Er zijn kleine veranderingen nodig, het creëren van nieuwe gewoonten en het voortbouwen op die veranderingen en gewoonten. Constante progressie! Stel in plaats daarvan een uitdagend maar haalbaar doel voor jezelf. Wees geduldig met je successen, het zal echt komen.
3. Het doel is niet 100% perfectie. Beperk jezelf niet!
Altijd 100% perfect, ‘gezond’ leven is niet haalbaar en zou ook niet het doel moeten zijn. Het doel ligt meer in de buurt van 80-90 procent, waardoor er ruimte overblijft voor vrijheid, gezelligheid, feestjes, verwennerijen, reizen, LEVEN. En het leven gaat niet over jezelf te veel beperken, proberen perfect te zijn, of jezelf voorbereiden op mislukking. Streven naar perfectie in gezond eten en leven kan tot precies het tegenovergestelde leiden: eetbuien, jezelf uithongeren, je schuldig voelen over eten, geobsedeerd zijn door het missen van trainingen/slecht eten, enz. Perfectie bestaat niet. Vanuit sommige perspectieven betekent een doel van gezond leven 80% van de tijd dat 1-2 “imperfecte” dagen of 3-4 “imperfecte” maaltijden in een week meer dan oké zijn – het is eigenlijk hartstikke goed. Je zal daardoor je doelen gemakkelijker bereiken als je jezelf toestaat om niet perfect te zijn. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om je geweldig te voelen als je de beste keuzes maakt, en om je vrij en niet schuldig te voelen als je een training overslaat. Je kunt echt genieten van af en toe wat ‘ongezonder’ eten en je lichaam echt de rust gunnen tijdens rustdagen, vooral als je weet dat je de hele week je zo hebt ingezet! Wees blij en trots op jezelf en waardeer die 20% momenten! 🙂
Ik wens je heel veel plezier met je nieuwe gezonde leefstijl!