Hormoonbalans

Zo zorg je voor een goed ochtendritme

Ben jij een ochtendmens? Ben jij degene die in de ochtend het huis uit rent, koffie in je hand, niet goed voorbereid om je dag te beginnen? Of ben jij degene die een vaste ochtendroutine heeft, rustig kan opstarten en relaxt de dag begint?

Ochtendmens

Wat zou het fijn zijn als we allemaal zouden zeggen dat we bij de tweede groep horen. Helaas is voor de meeste mensen het tegendeel waar. En geloof me, niemand heeft het zo goed voor elkaar dat ze iedere dag rustig en op tijd wakker worden. Dat hoeft ook niet. Wat wel helpt is om een ritme te hebben, een ritueel. Dat helpt je enorm bij het beginnen van je dag en bij het verminderen van stress. De start van jouw ochtend, bepaalt voor een groot gedeelte de rest van jouw dag. Is jouw ochtend dus chaotisch en gehaast dan start je niet lekker op. Dat chaotische gevoel kan de hele dag blijven  en zelfs standaard worden, waardoor je het niet eens meer merkt.

Een goede start van de dag begint al de avond van te voren…

Moe…

Misschien herken je het wel dat, als je wakker wordt, je helemaal niet uitgeslapen bent. Dat is misschien gek, maar heel veel mensen hebben last van mentale vermoeidheid. Als je je dag begint met druk zijn in je hoofd, telefoon, televisie, laptop en nog beslissingen willen nemen op het moment dat je wakker wordt, zul je ofwel irrationeel beslissingen nemen, gefrustreerd raken of mentaal moe worden, en daarom is een routine van groot belang. Laat jezelf goed wakker worden, maak voor jezelf een routine en begin je dag rustig. De gewoonten die je kiest en die je het meest comfortabel en productief maken, blijken gemakkelijk in het natuurlijke ritme van je lichaam te passen en hebben een positieve invloed op je slaap, hormonen en stemming.

Vijf tips voor een ochtendritme
  1. Een goede start begint al de avond van te voren. Zorg dat je minimaal 7-8 uur kan slapen, geen telefoon meer in bed en leg alvast dingen klaar voor de volgende dag (zoals je kleding of je werktas).
  2. Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. Dat zorgt voor ritme en je lichaam gaat daaraan wennen. Zorg voor voldoende tijd in de ochtend. Zeker met kinderen is het fijn om nog even wat tijd voor jezelf te hebben om een kop thee te drinken voordat iedereen wakker wordt en iets van je wil.
  3. Stop met snoozen. Zorg ervoor dat je wekker ergens staat of ligt waarvoor je uit bed moet en zorg dat je er ook uit blijft. Eerste overwinning van de dag behaald en daarmee start je met een lekker gevoel je dag.
  4. Check niet meteen je telefoon als je opstaat. De meeste mensen checken bij het opstaan meteen hun telefoon. Neem de touwtjes zelf in handen, en begin de dag niet vanuit een reactie door je te laten leiden door mail, social media of nieuws. Geeft rust en positieve energie.
  5. Door vroeg op te staan heb je tijd voor meditatie, visualisatie en/of journalen. Nadat je uit bed bent gestapt, wat water hebt gedronken is het fijn om nog een half uur te kunnen mediteren of te journalen. Daarmee kun je een intentie voor de dag zetten en dat helpt je door de dag positiever te zijn en bij tegenslagen daar beter op te reageren en het makkelijker naast je neer te leggen.

Heb je een ochtendroutine?

Stel een vraag

Heb je vragen naar aanleiding van dit blogitem? Neem dan contact met Linda op door het onderstaande formulier in te vullen. Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden!

Lees ook deze blogs

Hormoonbalans

De vijf lessen die je lichaam je probeert te leren

Wanneer je te maken krijgt met ziekte of tegenslagen in het leven is het niet altijd makkelijk om daar positief mee om te gaan. Toch zijn er uit heel veel…
Lees verder
HormoonbalansZwanger worden

Deze hormonen zijn belangrijk tijdens de verschillende fase van je cyclus

Hormonen vertellen je lichaam hoe het moet ademen, groeien, drinken en eten. Je voortplantingshormonen veranderen constant gedurende je cyclus, tenzij je hormonale anticonceptie gebruikt. Hormonale disbalans kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals…
Lees verder
Hormoonbalans

Pijnlijke borsten voor je menstruatie: dit is de oorzaak en wat je eraan kunt doen

Een van de meest voorkomende hormonale klachten tijdens je cyclus is pijnlijke, gevoelige, gezwollen borsten of tepels. Hoewel het op elk moment van de cyclus kan voorkomen, treden pijnlijke borsten…
Lees verder
Menu