Supplementen: alles wat je moet weten

Hormoonbalans

Supplementen kom je tegenwoordig overal tegen. Maar er is zoveel op de markt dat je vaak door het bomen het bos niet meer ziet. Het gebruik van supplementen kan een mooie aanvulling zijn op onze voeding, of ondersteuning bieden bij onder andere een hormonale disbalans, darmklachten, vermoeidheid, huid&haar, slaap en sport. Maar het is daarbij wel belangrijk dat je weet wat je gebruikt en de juiste supplementen neemt.

Waarom supplementen

We denken vaak dat door een gezond en gevarieerd voedingspatroon we voldoende vitamine en mineralen binnen krijgen en we op die manier geen tekorten kunnen oplopen. Natuurlijk is het ontzettend belangrijk om gezond te eten en zijn supplementen geen vervanging van een goed voedingspatroon, maar ze zijn wel een mooie aanvulling daarop.

Het is namelijk heel goed mogelijk dat ook jij bepaalde tekorten hebt. Tekorten lopen we al sneller op doordat:

  • We veel stress ervaren. Stress kost ons zoveel energie en daarbij verbruiken we ontzettend veel vitaminen en mineralen. Dus in stressvolle periodes hebben we meer supplementen nodig
  • Bewerkte voeding kan leiden tot tekorten
  • Je kan ook tekorten oplopen doordat je te weinig buiten bent en daardoor weinig zonlicht ziet
  • Als je last hebt van je darmen kan het zijn dat je minder goed in staat bent om alle  vitamine en mineralen (uit voeding) goed op te nemen
  • Slaaptekort
  • Bepaalde (auto-immuun) ziekte kunnen leiden tot tekorten
  • We worden dagelijks blootgesteld aan straling en toxinen

Zoals je ziet, zijn er veel redenen waarom je een tekort kunt hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Op de meeste mensen zijn zelfs meerdere van de genoemde redenen van toepassing. Om je immuunsysteem te versterken en je fit en gezond te voelen helpt alleen een gezond voedingspatroon niet. Je hebt in sommige gevallen de extra boost nodig die alleen supplementen kunnen bieden.

Welke supplementen

Ik raad je altijd aan om voor een hoogwaardig merk te kiezen. Die supplementen zijn vaak wat duurder, maar je krijgt er een veel beter product voor terug. De goedkopere supplementen, vaak eigen huismerk bij de drogist, gebruiken vulstoffen. Zo zit er daardoor in een pil/capsule meer hulpstoffen in, dan vitamine/mineralen. Je lever moet de stoffen weer afbreken en dan kan het zijn dat je lichaam daar meer energie voor nodig heeft dan dat de vitaminepil daadwerkelijk oplevert. Met als gevolg dat je meer klachten ervaart dan voorheen.

Basis supplementen:

Een goede basis is voor iedereen belangrijk. Wat ik altijd aanraad:

Magnesium

Visolie

Vitamine D

Greens

Bij hormonale klachten:

Femme.

Gebaseerd op de meest recente wetenschap is Femme ontwikkeld, een formule die ideaal is bij klachten die gelinkt zijn aan onze hormonen. Het bevat vrouwenadaptogeen Shatavari en Maca voor de hormoonbalans, het libido en de vruchtbaarheid. (Let op: De werking van Femme wordt verminderd door gebruik van anticonceptiepil. Bij (hormoon)spiraal kan het wel gebruikt worden).

Zwanger (worden):

Multi Dag&Nacht mama.

Naast alle goede vitaminen en mineralen bevat het ook voldoende vitamine D en foliumzuur wat bijdraagt aan de groei van je ongeboren kindje.

Menopauze:

Feminosan.

Feminosan heeft 5 bestanddelen die de niet zo leuke klachten tijdens de overgang kunnen verminderen. Opvliegers, nachtzweten, onrust. Waardoor de overgang wat prettiger verloopt.

Weerstand:

Gebufferde vitamine C.

Vitamine C helpt energie vrij te maken, beschermt je lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf en is gunstig bij een gevoel van futloosheid. Daarnaast bevat het zink. Zink is een goede antioxidant en ondersteunt het immuunsysteem

Huid&Haar:

SilSolutions.

Silicium speelt een rol in de aanmaak van de eiwitten keratine en collageen, het ondersteunt de conditie van je haar, nagels en huid, voor behoudt van stevigheid, zachtheid en elasticiteit van de huid en boost je haarvolume.

Collageen.

Collageen verbetert de huid, haar en nagelstructuur, helpt om botmassa verlies te voorkomen, gewrichten soepel te houden en helpt de spiermassa te vergroten

Disclaimer:

Het gebruik van supplementen is voor iedereen anders. In de meeste gevallen kan je bovenstaande supplementen gebruiken, maar mocht je medicatie gebruiken, zwanger zijn of twijfelen of het voor jou is (ivm medisch verleden of (chronische)ziekte) overleg dan altijd met je behandelend professional of je de supplementen kunt gaan gebruiken
Wanneer je twijfelt over de combinatie van jouw medicatie samen met supplementen, neem dan altijd contact op met je arts.
Onder de geadviseerde supplementen vind je meer informatie over het desbetreffende vitaminen/mineraal/ adaptogeen. Dit zijn gezondheidsclaims die op de Europese lijst van goedgekeurde claims vermeld zijn.
Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerd en evenwichtig  voedingspatroon. Voeding, bewegen en goed slapen zijn altijd de basis.
Onder het product vind je de dosering, en de duur van het gebruik van het product. Houd je aan de dagelijkse dosering.

Ik wens je veel succes met het gebruik van de supplementen. Persoonlijk advies? Hier vraag je het gratis suppletie advies aan.

Tags:

darmklachtenhormoonbalansmenopauzepmssupplementensuppletiezwangerzwangerworden

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen