Laaggradige ontsteking: oorzaak, hormoonbalans en tips

Hormoonbalans

Je hebt er wellicht al weleens van gehoord, laaggradige ontstekingen. 
Wist je dat dit de grootste oorzaak is van heel veel ziekten? Ontzettend belangrijk dus om te weten wat het inhoudt en wat je er zelf aan kunt doen om de kans op laaggradige ontstekingen te verkleinen en mogelijk te verhelpen. 

Laaggradige ontsteking

Een ontsteking zorgt ervoor dat je immuunsysteem actief wordt en de ontsteking oplost. Een ontsteking is dus heel nuttig. Maar wordt de ontsteking chronisch, dan kan het leiden tot vervelende klachten. Een laaggradige ontsteking is iets wat je zelf nauwelijks doorhebt door de lage ontstekingsbelasting. Daardoor is het immuunsysteem wel continu een beetje geactiveerd. Het is een strategie van het lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen. Maar de ontstekingsbelasting is zo laag dat het immuunsysteem het niet volledig opruimt. Hierdoor kan de laaggradige ontsteking steeds een beetje schade aanrichten in de cellen van je lichaam en dat kan leiden tot:

  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Darmklachten
  • Moeite met afvallen
  • Weinig eetlust
  • Hoofdpijn
  • Snel verkouden
  • Angsten/depressieve gevoelens
  • Allergieën
  • Huidklachten

En uiteindelijk kan het ook leiden tot hart-en vaatziekten, PCOS, diabetes, Crohn, alzheimer, parkinson, etc.

Een hormonale disbalans kan laaggradige ontstekingen veroorzaken.

Het begint in de darmen

Laaggradige ontstekingen ontstaan in vele gevallen in de darm. Doordat we dagelijks worden blootgesteld aan vele toxines worden onze barrières die de afvalstoffen tegen moeten houden (zoals je huid en je darm), aangetast. Door ongezonde stoffen uit voeding of uit je omgeving kan de darmwand beschadigd en hierdoor ‘lek’ raken. Dat noemen we leaky gut. Uit een lekkende of verhoogd doorlaatbare darm lekken ontlastingsresten de bloedbaan in. Bevat deze ontlasting ziekmakende bacteriën, dan wordt het immuunsysteem gealarmeerd. Omdat deze ziekteverwekkers vaak niet levensbedreigend zijn, is de immuunreactie relatief mild.

Hierdoor worden de schadelijke bacteriën meestal niet gedood en ontstaat een vicieuze cirkel. De ziekteverwekkers worden niet opgeruimd door het immuunsysteem, maar het immuunsysteem blijft wel constant over geactiveerd met een chronische laaggradige ontsteking tot gevolg. Ook een hormonale disbalans kan laaggradige ontstekingen veroorzaken. Zo is het belangrijk dat er een goede balans is tussen oestrogeen en progesteron. Bij onvoldoende progesteron ten opzichte van oestrogeen ben je minder goed beschermd tegen bijvoorbeeld auto-immuun en chronische ziekten.

Andere factoren die bijdragen aan de activiteit van laaggradige ontstekingen zijn:

  • Chronische stress
  • Overgewicht
  • Te veel schommeling in bloedsuikerspiegel
  • Inactief leven
  • Voedingsintoleranties
  • De hele dag door kleine beetjes eten

Door stress te verminderen, maak je je afweer sterker en krijg je meer energie

Het voorkomen en verhelpen van laaggradige ontsteking

De allerbelangrijkste tip bij laaggradige ontstekingen is om aan de slag te gaan met je voedingspatroon. Kies een voedingspatroon dat rijk is aan antioxidanten, zoals groenten, kruiden en fruit. Wat je beter kunt laten staan:

  • Gluten
  • Omega 6 vetzuren en transvetten
  • Zuivel (rauw, zure koemelk kan in sommige gevallen wél helpen)
  • Toegevoegde suikers
  • Minder met alcohol en koffie

❊ Zorg voor voldoende vetzuren: omega 3 remt ontstekingen en zit onder andere in vette vis, lijnzaadolie en noten. Ook olijfolie (koudgeperst) is een ontstekingsremmer, zeker bij hart- en vaatziektes en darmontstekingen. Kruiden kunnen ook bijdragen aan verlaging van ontstekingen, zoals; gember, kurkuma, munt, koriander, tijm, basilicum, rozemarijn of maak thee van brandnetel.

❊ Groene bladgroente heeft een ontstekingsremmende werking. Voeg het toe aan je smoothie, salade, soep om extra groente binnen te krijgen.

❊ Zorg voor een goede nachtrust. Het glymfatisch systeem verwijdert afvalstoffen en giftige deeltjes uit je hersenen. Het glymfatisch systeem werkt vooral tijdens je slaap en sluit zich af tijdens je wakkere uren. Dat betekent dat het hebben van een diepe en aanhoudende slaap gedurende zeven tot acht uur van essentieel belang is om je hersenen te reinigen waardoor je minder afvalstoffen in je lijf hebt.

❊ Ga iedere dag naar buiten. Buitenlucht is goed voor je immuunsysteem en bij voldoende zonlicht stimuleer je de aanmaak van vitamine D. Van die vitamine wil je liever geen tekort opbouwen want een tekort stimuleert ontstekingen. Daarom is het raadzaam om ook extra vitamine D te suppleren.

❊ Zorg er voor dat je ieder uur een minuut beweegt. Ben je druk aan het werk? Zet ieder uur je wekker om lekker even een minuut te bewegen. Het zet letterlijk alles in beweging waardoor afvalstoffen minder de kans krijgen om zich te nestelen. Beweeg daarnaast dagelijks minimaal een halfuur aaneengesloten. Tijdens inspanning haal je dieper adem, waardoor je je longinhoud ververst en je fysieke conditie verbetert.

❊ Verminder stress. Door stress te verminderen, maak je je afweer sterker en krijg je meer energie. Zorg ervoor dat je weerbaarder wordt voor stress. Meditatie, yoga, wandelen kunnen je hierbij helpen. Ook ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij stress.

❊ Schakel over op natuurlijke producten: veel producten bevatten hormoonontregelaars. Grote hoeveelheden van deze producten kunnen leiden tot meer hormoonproblemen. Meer natuurlijke producten bevatten geen schadelijke ingrediënten zoals aluminium, parabenen, ftalaten en geurstoffen.

❊ Stop met roken en drink zo min mogelijk alcohol

Maak van je gezondheid je prioriteit en geef laaggradige ontstekingen minder kans zodat je de kans op (welvaarts)ziekten verkleint.

Tags:

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen