Afvallen: Hormoonproof en zonder dieet

Hormoonbalans

Bij afvallen denken we vaak aan strenge diëten waarbij je weinig of heel eenzijdig gaat eten. Het is moeilijk om vol te houden en als je weer terug gaat naar ‘gewoon’ dan ga je met je gewicht ook weer snel terug naar hoe het was. Niet motiverend, niet fijn voor je metabolisme en niet fijn voor je hormoonbalans. Afvallen is een bijwerking van een hormoonsysteem dat in balans is.

Afvallen

Het maakt niet uit hoe weinig calorieën je eet, of je wel of niet koolhydraten vermijdt, alleen maar vetten eet, hoeveel uur je traint, je gaat niet afvallen als:

  • Insuline hoog is
  • Je lichaam in de stress stand staat
  • Je schildklier niet goed werkt
  • Je een trage stofwisseling hebt
  • Oestrogenen te hoog zijn
  • Progesteron te laag is

Wanneer je (een van) deze klachten hebt kun je van alles proberen, maar je lichaam zal dan altijd proberen om op gewicht te blijven, omdat het alle energie nodig heeft om alle processen goed te laten verlopen. Het is daarom eerst belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende eet, een goed ritme hierin hebt, goed kan slapen, je stress naar beneden gaat en je hormonen in balans komen.

Waarom afvallen niet lukt

Je lichaam is nog in een ‘stress stand’. Je kunt al stress ervaren als je onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Daarom werken crash dieeten vaak maar één keer (en kom je in de meeste gevallen ook weer snel aan). Wanneer je heel lang onder stress staat, of dat nu van buitenaf is door bijvoorbeeld werk, deadlines, relationeel, financieel of lichamelijk door (verkeerd) voedingspatroon, te veel of juist te weinig beweging, onvoldoende slapen of niet goed je grenzen aan kunnen geven, kan dat hormonale klachten veroorzaken. Klachten als, menstruatieklachten, huidklachten, last van je darmen, haaruitval etc. Daardoor gaat je lichaam vaak ook vet opslaan. Je lichaam weer écht voeden, is stap 1 in het herstel. In die fase zal je nog weinig afvallen.

Het is belangrijk om eerst goed te herstellen, je lichaam te geven wat het nodig heeft, je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en je lichaam veilig laat voelen voordat je kunt gaan afvallen…

3 belangrijke redenen waarom afvallen niet lukt:

1. Je zit nog in de herstelfase.

Veel vrouwen hebben al jarenlang klachten en een hormonale disbalans is niet zomaar opgelost. Ook als je van dieet naar dieet gaat, of voor langere tijd te weinig essentiele voedingsstoffen binnen krijgt, kan dit leiden tot huidproblemen, spijsverteringsproblemen en een geleidelijke onderdrukking van de stofwisseling veroorzaken, wat vervolgens kan leiden tot vettoename. Daarom is het belangrijk om eerst goed te herstellen, je lichaam te geven wat het nodig heeft, je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en je lichaam veilig laat voelen voordat je kunt gaan afvallen.

2. Stresshormonen zijn nog steeds hoog.

Als je in deze fase maaltijden overslaat, niet vaak eet, niet genoeg zonlicht krijgt, geen tijd neemt om te ontspannen of teveel stress ervaart, dan zal ook je lichaam nog steeds gestrest zijn, en wanneer dit zo is, is het moeilijker om te kunnen afvallen.

3. Als er een andere disbalans is, hoog in oestrogenen, laag in progesteron, traag werkende schildklier (etc..), dan gaat daar alle energie naar toe. Door eerst je hormonale disbalans aan te pakken, door te weten wat de oorzaak is en daar actief mee aan de slag te gaan, gaat je lichaam herstellen en dan kun je gaan afvallen

Om af te vallen is het belangrijk dat je onder andere let op:

  • Stabiele bloedsuikerspiegel
  • Stressreductie/leren omgaan met stress
  • Goede werking van je schildklier
  • Voldoende beweging
  • Goede balans oestrogeen/progesteron

Voeding:

❊ Koolhydraten

Koolhydraten zijn belangrijk en heeft je lichaam nodig om energie van aan te maken. Voor hormoonbalans, maar zeker ook om af te vallen, is het wél belangrijk dat je de juiste koolhydraten binnen krijgt. Dus liever de snelle koolhydraten (brood, pasta’s, gewone aardappelen, rijst, etc), vervangen voor de langzamere koolhydraten, zoals quinoa, peulvruchten, groente, zoete aardappel, zilvervliesrijst, havermout, etc.

❊ Suikers

Het zal je verbazen hoeveel suiker je op een dag (onbedoeld) binnen krijgt. Suikers zijn vaak toegevoegd aan sappen, sauzen, voeding uit pakjes en zakjes, maar natuurlijk ook aan koekjes en snoep. Je kunt al heel veel verminderen door je eten vers te bereiden, geen kant en klaar maaltijden te eten en niet te koken uit pakjes en zakjes. Het is in het begin even wennen, maar hoe minder suiker je binnen krijgt, hoe minder zoetbehoefte je hebt.

❊ Water

Zorg ervoor dat je voldoende water binnen krijgt op een dag. Je lichaam heeft zoveel water nodig! Start je dag met een halve liter water om alles aan te vullen wat je in de nacht bent verloren. En denk er gedurende de dag ook aan om water te drinken. Je hebt daardoor minder honger (wat dus vaak geen honger is, maar dorst) en je geeft je lichaam wat het nodig heeft.

❊ Beweging

Het liefst een half uur per dag (en als het kan, ga naar buiten). Wandelen, fietsen, yoga, sporten, zwemmen, touwtje springen, dansen, wat jij leuk vindt. Je metabolisme gaat ervan aan, je spijsvertering komt beter op gang en mentaal voel je je ook een stuk beter.

❊ Extra tips:

  • Hoe je je dag start, zo verloopt (meestal) de rest van de dag. Dus goed ontbijten zorgt ervoor dat je gemotiveerder bent om de rest van de dag ook gezond te eten. Lekker een smoothie als ontbijt zodat je al veel groente en fruit binnen hebt, (warme) havermout voor de energie, kop thee en je dag kan niet meer mis
  • Neem de tijd om te eten. Niet te snel alles willen eten, rustig kauwen (15-20 x) op een hap, en zonder afleiding
  • Ga niet door totdat je helemaal vol zit, maar stop wat eerder met eten.

Door hormoonbalans kun je veel beter afvallen en zal dat ook voor de langere termijn echt verschil maken. Niet alleen in gewicht, maar voor heel je gezondheid.

Tags:

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen