De relatie tussen stress en hormoonbalans

Hormoonbalans

Stress heeft een grote impact op je hormoonbalans. Er zijn tal van redenen te bedenken waarom je stress ervaart. Drukke baan, vervelende situatie, teveel ballen hooghouden, etc. De een is stressgevoeliger dan de ander, het gaat er om hoe je ermee omgaat om te voorkomen dat er door de stress een disbalans ontstaat.

Stress

Als je lichamelijk goed in je vel zit, dan heeft dat mentaal ook een positieve werking. Maar laat je je leiden door stress en heb je daar langdurig negatieve gedachten door, dan kan dat leiden tot lichamelijke klachten. Er is namelijk een relatie tussen negatieve gedachten, stress en je fysieke gezondheid. Wanneer je meer stress hebt, raken de microben uit balans en ontstaan ​​er (grotere) gaatjes in de darm (een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm). Bacteriën en ziekteverwekkers komen daardoor in de bloedbaan, kunnen ontstekingen veroorzaken en tasten het immuunsysteem aan.

Dat veroorzaakt weer mentale klachten, want bepaalde neurotransmitters en belangrijke hormonen worden in de darm aangemaakt. Zo wordt 90% van de neurotransmitter serotonine (gelukshormoon) in de darmen aangemaakt. GABA is een neurotransmitter die in de darm wordt geproduceerd en die gevoelens van rust en angst regelt. De darm produceert 70% van het cortisol, het stresshormoon. Al deze neurotransmitters zijn afhankelijk van een gezond microbioom om goed te kunnen functioneren. ⁠⠀

Dus als jij last hebt van stress, dan tast dat je darmen aan en dat kan weer leiden tot mentale vermoeidheid, concentratieproblemen, brainfog of sneller dingen vergeten. Het houdt elkaar in stand. Je darmen ondersteunen is dus ontzettend belangrijk want daarmee ben je beter in staat om de neurotransmitters aan te maken en je ook mentaal beter te voelen. Maar andersom is net zo belangrijk. Want voel jij je mentaal goed, kun je goed omgaan met stress, dan heeft dat ook een positieve uitwerking op je darmen én de rest van je lichaam.

Zodra je een beeld bij vormt bij je gedachten en er emoties aan koppelt, is het in je hoofd net zo echt als dat het in het echte leven zou gebeuren…

Gedachten

Ben je een piekeraar en kan je snel verzeild raken in je eigen gedachten? Het is vaak zo dat we iedere dag dezelfde gedachten hebben. We maken daar zelf een verhaal omheen en voor je brein maakt het niets uit of het waar is of niet. Zodra je er een beeld bij vormt en er emoties aan koppelt, is het in je hoofd net zo echt als dat het in het echte leven zou gebeuren.

Als die gedachten negatief zijn dan wordt die negativiteit opgeslagen in je lichaam en in je cellen. En zoals je zojuist hebt kunnen lezen hebben al die cellen invloed op alle systemen in je lichaam. Je hersenen en je darmen werken samen, je verteringssysteem kan minder goed functioneren, je krijgt last van afvalstoffen, afgebroken hormonen en andere gifstoffen in je lijf waar je niets mee kunt en langer in je lichaam blijven hangen. En daardoor raken je hormonen uit balans en voel jij je niet goed.

Om de gedachten om te kunnen zetten kun je het volgende doen:

  1. Kies een vaak terugkerende gedachten
  2. Identificeer welke emotie je hieraan koppelt
  3. Zie in dat die emotie wordt gecreëerd door de gedachte en niet door de werkelijkheid
  4. Schrijf voor jezelf helemaal uit waarom je de gedachten hebt, waar je bang voor bent en wat dan het ergste is wat er kan gebeuren
  5. Zie in dat je zelf degene bent die de gedachte in stand houdt
  6. Kijk of je mogelijk de gedachte kunt veranderen, er een andere emotie aan kunt koppelen óf met jezelf iets afspreken of een reminder geven, waardoor je sneller de gedachte herkent en je over iets anders kan nadenken zodat je niet blijft hangen in de (negatieve) gedachten

Het is zo belangrijk om je te beseffen dat álles wat je doet in het leven (wat je eet/drinkt/slaapt/wat je denkt/met wie je omgaat/wat je leest/kijkt/hoort/etc) invloed heeft op jou, op je lichaam, op alle cellen, op je hormoonhuishouding, op heel je systeem. En dat jij dus ook degene bent die daar iets aan kan veranderen ♡

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen