Veel vrouwen hebben last van hun darmen. Opgeblazen gevoel, krampen, constipatie. Veel vrouwen hebben niet eens het idee dat er een probleem is, maar buikpijn hoort niet, ook niet een opgeblazen gevoel na het eten. Juist die problemen kunnen weer andere klachten veroorzaken. Belangrijk dus om die darmen zo gezond mogelijk te houden.
Meest voorkomende oorzaken
Wanneer je cortisol verhoogd is, kan het daarna nog uren kan duren voordat het weer stabiliseert…
1. Stress
Stress wordt voor vele klachten als eerste oorzaak benoemd en dat komt hierdoor:
Wanneer we gestrest zijn, wordt de Cortisol verhoogd, een van de belangrijkste stresshormonen. Het probleem met cortisol is dat, wanneer de niveaus hoog zijn, veel andere belangrijke lichaamsfuncties worden verminderd of uitgeschakeld, zoals het voortplantingssysteem en de spijsvertering. Dit komt simpelweg omdat je lichaam alle stress als levensbedreigend beschouwt. Stress krijgt dan altijd voorrang op voortplanting en het verteren van voeding. Het probleem is dat we veel vaker worden blootgesteld aan chronische stress.
Zo kunnen er veel externe factoren mee spelen die stress opleveren:
- Deadlines voor werk
- Financiële stress
- Druk met de kinderen
- Privé problemen
- Etc
Maar ook lichamelijke stress kan zorgen voor een verhoogd Cortisol niveau:
- Gifstoffen in je lichaam door bespoten groente en fruit, de make-up die we gebruiken, vervuilde lucht
- Ontstekingen in het lichaam
- Overmatig gebruik van cafeïne
- Hormonale disbalans
- Schommelingen in de bloedsuikerspiegel
En wat er gebeurt met cortisol is dat als het eenmaal verhoogd is, het daarna nog uren kan duren voordat het weer stabiliseert, dus als je bijvoorbeeld het ontbijt hebt overgeslagen en in plaats daarvan wel koffie hebt gedronken, heb je jezelf blootgesteld aan een hoog niveau van interne stress, cortisol geactiveerd en het verhoogd voor de rest van de dag. Wat is hiermee de relatie met darmklachten of een opgeblazen gevoel? Als je de hele dag een hoog cortisolgehalte hebt, maar je uiteraard wel blijft eten en drinken, dan stagneert je spijsvertering waardoor er niet veel kan gebeuren met de voeding die je binnen krijgt. Al de voeding blijft zitten en niet goed kan worden afgebroken, kan het daardoor gaan gisten. Die fermentatie en langzame afbraak zorgt ervoor dat er veel gas uit je darmen vrijkomt, wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt.
Wat kun je doen:
- Neem de tijd om je maaltijden langzaam en met aandacht te eten, niet zomaar iets onderweg eten, omdat je snel weer door moet
- Sla geen maaltijden over en als je koffie drinkt, zorg er dan voor dat je al wel iets hebt gegeten
- Drink kruidentheeën zoals kamille, citroen, pepermunt en gember om je zenuwstelsel kalm te houden
2. Spijsverteringsproblemen
Dit sluit enigszins aan bij het vorige punt wat betreft het effect, maar de oorzaak is een beetje anders. Voeding dat niet goed en redelijk snel in de darmen kan worden verteerd, zal je veel spijsverteringsproblemen bezorgen. In het bovenstaande punt was dit te wijten aan het feit dat cortisol de goede werking van je spijsvertering verstoorde, maar wat als het niet de stress is en je lichaam gewoon worstelt om voeding zelf af te breken? Dit is een veel voorkomende oorzaak van een opgeblazen gevoel en wordt meestal veroorzaakt door twee dingen: 1. Onvoldoende spijsverteringsenzymen en 2. Laag maagzuur. Spijsverteringsenzymen zijn enzymen die voeding voor je afbreken, eiwitten, vetten en koolhydraten. Het kan zijn dat je alle enzymen minder goed aanmaakt, maar soms is er maar in slechts één type een tekort. Als je bijvoorbeeld vette ontlasting krijgt of als je misselijk wordt na een vetrijke maaltijd, is het waarschijnlijk dat je een tekort aan lipase hebt, het vetafbrekende enzym. Veel dingen kunnen dit verlies van enzymfunctie veroorzaken, zoals het overmatig gebruik van antibiotica, medicijnen, bewerkte voedingsmiddelen, ziekteverwekkers of te veel, of juist te weinig eten. Maar uiteindelijk, als je voeding niet goed kunt afbreken, zal het veel moeilijker zijn om het in de darmen af te breken waardoor een groot aantal spijsverteringsproblemen kunnen ontstaan, zoals een opgeblazen gevoel, maagpijn en ook andere gezondheidsproblemen. Als je voeding niet goed wordt afgebroken is het ook moeilijker de voedingsstoffen ervan op te nemen wat kan leiden tot een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen.
Een laag maagzuur veroorzaakt hetzelfde. Voeding wordt niet juist afgebroken en het zorgt ervoor dat onverteerd voedsel dat in het spijsverteringskanaal achterblijft kan gaan fermenteren, rotten, constipatie veroorzaakt en tot een opgeblazen gevoel leidt.
Wat kun je doen:
- Drink niet te veel water bij de maaltijden (laat 30 minuten ervoor en erna staan), dit verdunt je maagzuur
- Start de dag met een glas water met citroensap. Citroen stimuleert je lever om meer gal te produceren, zodat je verteringsproces op gang komt.
- Eet voeding wat makkelijk wordt verteerd. Dus GEEN rauwkost, salades, noten, zo min mogelijk tarwe. Eet liever gekookte groente, rijp fruit, warme havermoutjes, zelfgemaakte soepen
- Eet niet te veel, stop wanneer je voor 80% vol zit om je lichaam weer meer enzymen aan te laten maken
- Eet langzaam, kauw minimaal 15 keer op een hap, eet niet gehaast
3. Intoleranties
Wanneer je spijsverteringssysteem zwak is en er andere dingen aan de hand zijn, zoals ontstekingen, verstoord darmflora, lekkende darm enz., kan het lichaam intoleranties ontwikkelen voor bepaalde voedingsmiddelen of eiwitten zoals lactose in melk. Als je doorgaat met het eten van de voeding waarvoor je lichaam een intolerantie heeft ontwikkeld, stel je het lichaam voortdurend bloot aan ontstekingen en stress. Dit kan een aantal spijsverteringssymptomen veroorzaken, maar zal zich vaak uiten in buikpijn en een opgeblazen gevoel. Het is belangrijk om hier op te merken dat die voedingsmiddelen waar je nu minder goed tegen kan niet slecht zijn, het is gewoon dat je darmen er nu op reageren doordat je lichaam onvoldoende in staat is om deze voedingsmiddelen te verwerken.
Wat kun je doen:
- Bedenk altijd dat er een reden is waarom je niet tegen bepaalde voedingsmiddelen kunt (tenzij je echt een intolerantie/allergie hebt). Door een periode bepaalde voedingsmiddelen te mijden kunnen je darmen herstellen en kan het zijn dat je er na verloop van tijd wél weer tegen kan.
- Houd bij wanneer je een opgeblazen gevoel hebt en kijk of je hier een patroon in kunt vinden
Heb je stress? (Hoge hartslag, druk in je hoofd, geïrriteerd, PMS klachten, moeite met slapen, kaken op slot, veel op je telefoon, etc) ga dan na waar dat vandaan komt en ga dat oplossen. Daardoor (samen met de opname van de juiste vitamine en mineralen) ga je beter enzymen aanmaken en voeding beter verteren
Ga altijd op zoek naar oorzaak van je klachten…
Hormonale disbalans
Er zijn veel factoren die voor darmklachten en een opgeblazen gevoel kunnen zorgen. Hormonale disbalans kan bijvoorbeeld een grote invloed hebben op je darmfunctie, bijvoorbeeld als je een lage schildklierfunctie hebt, dit vertraagt de darmmotiliteit en de snelheid van de stofwisseling, en kan dus de oorzaak zijn van het opgeblazen gevoel. Ook aandoeningen zoals PCOS, hebben ook invloed op het spijsverteringssysteem. Het kan ook een kwestie zijn van het feit dat de lever ondersteuning nodig heeft, aangezien deze ook nauw verbonden is met de darmen en als de lever het moeilijk heeft, probeert de darmen te veel te compenseren en kunnen daardoor zorgen voor een opgeblazen gevoel.
Op zoek naar de oorzaak
Om deze reden is het belangrijk om naar jezelf als geheel te kijken en naar wat er in je lichaam gebeurt en altijd op zoek te gaan naar de oorzaak van je klachten. De vraag is nooit ‘hoe kom ik van mijn (darm)klachten af’, maar altijd ‘hoe komt het dat ik deze klachten heb?’ De oorzaak achterhalen maakt dat je daarmee aan de slag kan gaan en de rest van je klachten ook kunt oplossen.