Oestrogeendominantie: zo zorg je voor de juiste balans

Hormoonbalans

Oestrogeen is het belangrijkste geslachtshormoon bij vrouwen. Zo speelt het een belangrijke rol in het immuunsysteem, het vernieuwt, verjongt en bevordert celdeling. Maar is de balans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron uit balans, dan zorgt het juist voor klachten. Oestrogeen krijgt dan meer de kans om zich te nestelen in met name zacht weefsel zoals het baarmoederslijmvlies en je borsten.

Oestrogeendominantie

Je hebt vast weleens van oestrogeendominantie gehoord. Het wordt vaak in verband gebracht met allerlei klachten zoals:

 • PMS
 • Endometriose
 • Zware menstruaties
 • Moeite met afvallen/op gewicht blijven
 • Huidklachten
 • Darmklachten
 • Pijnlijke borsten
 • Etc

Het is niet zozeer dat er een teveel aan oestrogeen is, maar wel dat de balans tussen oestrogeen en andere (geslacht)hormonen, zoals progesteron en serotonine verstoord is.

Stress is de nummer 1 veroorzaker van hormonale disbalans

Oorzaken

Dat kan verschillende oorzaken hebben:

 • Stress
 • Voedingspatroon
 • Lever
 • Darmen
 • Vervuiling van buitenaf (door bv gebruik van plastic, straling, bespoten groente en fruit, hormoonverstorende stoffen in make-up, huidverzorging, deodorant etc)

Er zijn veel verschillende processen in je lichaam die ervoor kunnen zorgen dat je meer last krijgt van oestrogeendominantie. Ook genetisch gezien kan het zijn dat jij meer moeite hebt met het aanmaken van bepaalde enzymen waardoor bijvoorbeeld je lever minder goed in staat oestrogeen op de juiste manier af te breken.

Oestrogeendetox

Dit is wat je kunt om de oestrogeendetox te ondersteunen:

 1. Hormoonproof voedingspatroon
  Waarin je voldoende, voedzaam, gevarieerd eet. Zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt. Eet verschillende soorten (en kleuren!) groente en fruit zodat je daarmee zorgt voor je vitamine en mineralen en je je darmstelsel ondersteunt, de juiste koolhydraten voor energie, goede vetten voor je brein en huid, en eiwitten voor je spieren, hormonen en afweersysteem.
 2. Aanvullende vitamine en mineralen
  We krijgen door onze voeding niet voldoende vitamine en mineralen binnen die wel ontzettend belangrijk zijn voor onze hormoonbalans. Denk aan omega 3 vetzuren, magnesium en de juiste B-vitamine.
 3. Lever
  Je lever speelt een belangrijke rol in de hormoonbalans. Bij een goede werking van je lever worden oestrogenen door je lever afgebroken en afgevoerd. Wanneer je leverfunctie niet optimaal is of als je niet voldoende in staat bent om enzymen aan te maken dan kunnen oestrogenen niet op een juiste manier afgebroken worden en blijven ze rondzwerven in je lichaam en kunnen ze voor een disbalans zorgen. Je kunt je lever onder andere ondersteunen door een goed voedingspatroon, voldoende beweging, doe af en toe een goede hiit work-out en de rest van de week wandelen, yoga, Pilates. Goed zweten ondersteunt de ontgiftende werking van je lever. Dus af en toe in de sauna en een goede work-out. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, maar liever geen alcohol, frisdrank en zo min mogelijk koffie.
 4. Darmen
  Een gezond spijsverteringsstelsel is essentieel voor een optimale hormoonbalans. Oestrogeen wordt namelijk via je spijsverteringskanaal uit het lichaam verwijderd. Er zijn specifieke bacteriën in de darm die verantwoordelijk zijn voor het omzetten en afvoeren van oestrogeen uit je lichaam. Als deze bacteriën hun werk niet kunnen doen, wordt oestrogeen opnieuw in het lichaam opgenomen, wat oestrogeendominantie kan veroorzaken. Je kunt je darmen (simpel gezegd) verbeteren door het volgen van een goed en hormoonproof voedingspatroon en een gezonde leefstijl zoals goede nachtrust, weinig stress en regelmatig bewegen.
 5. Stress
  Chronische stress zorgt voor chronische verhoging van cortisol. Die extra cortisol wordt aangemaakt uit progesteron, om ervoor te zorgen dat je die stress aankunt. Progesteron daalt, omdat het nodig is voor de productie van cortisol en daardoor blijft er minder over om zijn eigen ‘taak’ uit te voeren. Balans progesteron/oestrogeen wordt hierdoor verstoord. Chronische stress is dus nooit goed voor je hormoonbalans, maar vanaf je 35e daalt de progesteronproductie. Dus dan is het echt van belang om goed om te kunnen gaan met stress.
 6. Vervuiling van buitenaf
  Veel van de dingen die we in ons dagelijks leven gebruiken bevatten xeno-oestrogenen, stoffen die qua structuur vergelijkbaar zijn met oestrogeen. Deze xeno-oestrogenen kunnen de activiteit van het hormoon in het lichaam nabootsen en oestrogeendominantie veroorzaken. Deze chemicaliën zijn onder andere te vinden in:
  – Huidverzorging
  – Make-Up
  – Wasmiddel
  – Schoonmaakmiddelen
  – Nagellak
  – Tandpasta
  Ga voor natuurlijke cosmetica, verzorgingsmiddelen en schoonmaakmiddelen, drink gefilterd water, gebruik keramische pannen in plaats van antiaanbakpannen, was je fruit en groente en koop als het mogelijk is zo veel mogelijk biologisch.

 

Tags:

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen