Haaruitval: Oorzaak en tips voor gezonde en glanzende haren

Hormoonbalans

Heb je steeds vaker plukjes haar in je borstel of merk je onder de douche dat je haar steeds meer uitvalt? Dat je haar uitvalt is een natuurlijk proces. Iedereen verliest ongeveer 50-100 haren per dag. Als je merkt dat het steeds meer wordt, is het belangrijk om te achterhalen waar het haaruitval vandaan komt. Vaak begint haaruitval bij een hormonale disbalans.

Haarcellen

Haren worden geproduceerd in de haarzakjes. Je hebt zo’n 100.000 haarzakjes. Naarmate je ouder wordt neemt het aantal haarzakjes af en dus ook het aantal haren. Haren groeien in een aantal fases. De eerste fase is de fase waarin de haren actief groeien vanuit de haarzakjes onder je hoofdhuid. Deze fase duurt ongeveer 2 tot 6 jaar. De tweede fase fase is een overgangsstadium die slechts een paar weken duurt. In deze fase stopt het haar met groeien en gaat uiteindelijk over naar de rustfase. De derde fase is de rustfase. Deze fase duurt een paar maanden en daarna start de nieuwe groeicyclus weer. Als je gedurende langere tijd veel haren verliest is er sprake van haaruitval. Een ander woord voor haaruitval is alopecia. Bij Alopecia kan er sprake zijn van kale plekken op de hoofdhuid of zelfs van algehele kaalheid, ook op andere plekken op je lichaam. Alopecia is waarschijnlijk een auto-immuunziekte. Bij alopecia worden de haarwortelzakjes aangevallen waardoor de haren uitvallen.

Hoe je haren, huid en nagels eruit zien zegt veel over jouw gezondheid…

Haaruitval

Hoe je haren, huid en nagels eruit zien zegt veel over jouw gezondheid. Alle cellen in je lichaam hebben voedingsstoffen (zoals vitamines, mineralen, enzymen en sporenelementen) nodig die ze uit je voeding moeten halen. De cellen van je vitale organen zoals je hart, longen en lever zijn veel belangrijker dan de cellen van je haarzakjes. Komt je lichaam voedingsstoffen tekort dan zullen deze eerst worden gebruikt voor je vitale organen, niet voor je nagels, huid of haren.

Oorzaak

Haarzakjes hebben dus energie nodig. Voldoende koolhydraten, eiwitten, verzadigde vetten en de juiste vitamines en mineralen.⁠ Ze zijn overgevoelig voor stressfactoren zoals een hoog cortisolgehalte, een lage schildklierfunctie, verhoogd oestrogeen en een te hoog aan afvalstoffen en ontstekingsreacties, veroorzaakt door bijvoorbeeld verstoorde darmflora. Tekorten in de juiste voedingsstoffen kunnen dus haaruitval veroorzaken.

Mogelijke andere oorzaken:

  • Stress. Chronische stress kan haaruitval verergeren. Dit geldt voor geestelijke stress, stress uit voeding en lichamelijke stress. Soms kan stress ook schildklierproblemen verergeren wat voor meer haaruitval kan zorgen. Daarnaast kan de daling van progesteron bij chronische stress de haarkwaliteit negatief beïnvloeden.
  • IJzertekort, een belangrijke functie van ijzer is het transporteren van zuurstof. Als er een ijzertekort is, wordt er geen zuurstof via het bloed naar de haarwortels gevoerd, wat in sommige gevallen haaruitval kan veroorzaken⁠. Om voldoende ijzer binnen te krijgen is het belangrijk om het uit je voeding te halen. Daarnaast kan bij een tekort het verstandig zijn om het te suppleren. Let wel op welke supplementen je gebruikt. Goedkope ijzersupplementen kunnen ijzer stapelen in je lichaam en richten zo meer schade aan dan dat ze goed voor je zijn. Je kunt dan beter kiezen voor bijvoorbeeld een nano-ijzer. Goede bronnen van ijzer uit voeding zijn: Spinazie, havermout, quinoa, spirulina, ei, linzen, noten, (biologisch) vlees, vis en kip.
  • Slechte schildklierfunctie, dit kan de ontwikkeling van haar bij de wortel beïnvloeden. Je haar kan uitvallen en door een slechte productie van schildklierhormoon wordt het mogelijk niet vervangen.
  • Hormonale disbalans zoals PCOS. Bij PCOS kan er een toename van androgenen (mannelijk hormoon) zijn, wat haaruitval bij vrouwen kan veroorzaken. PCOS kan ook veroorzaakt worden door laaggradige ontstekingen en ook dat kan een oorzaak zijn van haaruitval. Hormonale veranderingen door zwangerschap kan ook een oorzaak zijn. Het percentage haren in de groeifase bedraagt tijdens de zwangerschap zo’n 95%. Na de zwangerschap gaan deze haren onder invloed van de daling van het oestrogeengehalte, snel over naar de afbraakfase. Dit geeft een toename van haarverlies zo’n 3 maanden later. Tijdens de menopauze vinden er ook hormonale veranderingen plaats. Hier speelt ook weer de daling van oestrogeen een rol, maar ook de daling van progesteron. Progesteron is o.a. nodig bij de omzetting van het schildklierhormoon T4 naar het actieve T3. De daling van progesteron beïnvloedt dus de werking van het schildklierhormoon en dus ook de haardikte.
  • Anticonceptie, bevatten synthetische versies van oestrogeen en progesteron en het is aangetoond dat deze de haarzakjes kunnen laten krimpen. Krimp in haarzakjes kan leiden tot haaruitval
  • Laaggradige ontsteking, wat veroorzaakt kan worden door chronische stress kan een toename van ontstekingen in het lichaam veroorzaken die haaruitval veroorzaken
Oplossingen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om haaruitval te voorkomen, maar ook mogelijk weer te herstellen.

Hier zijn 5 tips tegen haaruitval:

1. Goed hormoonproof voedingspatroon

Je hebt de juiste voedingsstoffen nodig, het zijn de bouwstenen van hormonen. Zonder de juiste voedingsstoffen kunnen ze hun werk niet effectief doen, wat vaak kan resulteren in een hormonale disbalans, met mogelijk haaruitval als gevolg. Probeer te streven naar 3-4 goede maaltijden per dag met een balans van hoogwaardige eiwitten, vetten en vezels. Eet je te weinig of niet de goede voedingsstoffen dan kan dat leiden tot een vertraagde schildklierwerking en kan er, mogelijk door energietekort, afbraak plaatsvinden van keratine (belangrijk voor de haarzakjes). Voor een eenvoudig te volgen plan met recepten om je op weg te helpen, bekijk het ebook hormoonproof recepten.

2. Stress verminderen

Wanneer je lichaam stress ervaart (ongeacht of het fysiek of mentaal/emotioneel is), gaat het in een staat van overleving en stopt het andere lichaamsfuncties (inclusief haargroei, wat zich vaak uit in haaruitval). Manieren vinden om beter met stress om te gaan, of het nu is om met een therapeut te werken, meer naar buiten te gaan, contact te maken met vrienden of grenzen te bewaken, is de sleutel om je lichaam terug te brengen naar een plek waar het zich veilig genoeg voelt om minder cortisol aan te maken waardoor je meer progesteron aan kan maken en je hormonen meer in balans zullen zijn.

3. Juiste haarverzorging

Wist je dat haarverzorgingsproducten ook invloed hebben op jouw hormoonbalans? We gebruiken het dagelijks, maar staan niet zo snel stil bij alle stoffen die erin zitten. Het bevat vaak enorm veel chemicaliën (zoals parabenen, aluminium, siliconen). Je huid is je grootste orgaan en het werkt als een barrière, maar het is wel doorlaatbaar. Dat betekent dat alles wat je gebruikt, gemakkelijk door de huid heen gaat en terecht komt in je bloedbaan. De schadelijke stoffen kunnen o.a. leiden tot hormonale klachten, haaruitval, laaggradige ontstekingen, vermoeidheid, vroegtijdige huidveroudering en allergieën. Geen enkel voedingspatroon en gezonde levensstijl kunnen compenseren voor de chemicaliën die we op deze manier binnen krijgen. Daarom is het belangrijk om natuurlijke producten te gebruiken. Een heel goed merk wat ik zelf ook gebruik is Hairlust. Vegan, biologisch en vrij van siliconen, sulfaten, en parabenen. Ik gebruik deze producten: de Split fix lijn.

4. Goede darmgezondheid

Gezonde darmen zijn zo belangrijk voor een goede opname van vitamines en mineralen en een evenwichtige hormoonhuishouding. Wanneer er sprake is van haaruitval dien je daarom altijd te kijken naar de gezondheid van je darmen. Er zijn veel vrouwen die last hebben van een opgeblazen gevoel en een traag ontlastingspatroon of juist diarree. Het aanpakken van de verteringsproblemen is altijd de eerste stap om de hormonen in het lichaam in balans te brengen.

5. Aanvulling vitamine en mineralen

Hoewel het belangrijk is om eerst prioriteit te geven aan voedzame maaltijden, kunnen supplementen helpen om eventuele tekorten aan te vullen. De basis zoals magnesium, vitamine D en omega 3 zijn altijd belangrijk. Bij haaruitval kan aanvullend helpen om B-vitamines te gebruiken en studies hebben aangetoond dat silicium doeltreffend werkt tegen haaruitval en een betere aangroei bevordert. Ik heb een pakket samen mogen stellen speciaal ter ondersteuning van een gezonde haargroei. Je vindt hier het pakket (met code Lindareinhardt10 krijg je 10% korting op je gehele bestelling)

Tot slot

Bedenk goed dat je haar geen prioriteit is voor je lichaam. Is er iets anders belangrijker (zoals onder andere het afvoeren van afvalstoffen, trage stofwisseling of een tekort aan vitamine/mineralen) dan gaat dat voor en dat gaat ten koste van je haar waardoor je meer last kunt krijgen van haaruitval.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen