Hormoonbalans

Laag progesteron: deze klachten kun je ervaren

Er wordt veel gesproken over oestrogeen, het vrouwelijke hormoon wat er in de eerste fase van je cyclus voor zorgt dat je je goed en energiek voelt. Progesteron speelt in de tweede fase van je cyclus een grote rol en wanneer dit hormoon onvoldoende kan worden aangemaakt, kan je daar veel klachten van krijgen.

Progesteron is een van de meest beschermende hormonen die het lichaam aanmaakt. Het is kalmerend en helpt je stressbestendiger te worden. De bijnieren gebruiken het om antistresshormonen te produceren, en als er voldoende progesteron is, hoeven ze geen cortisol te produceren. Hoe meer stress, hoe minder progesteron er in je lichaam wordt gebruikt.

Het is belangrijk om een ​​optimale productie van progesteron te bevorderen naast het beheersen van je stress. Het verminderen van stress en het tegelijkertijd stimuleren van progesteron kan een algeheel kalmerend effect op het lichaam bevorderen.

Progesteron wordt namelijk aangemaakt vanuit je eisprong. Geen eisprong of heel laat pas je eisprong, doordat er teveel stress is of wanneer oestrogeen de overhand neemt kan ervoor zorgen dat er een te laag progesterongehalte is.

Laag progesteron kan leiden tot:

 • Vermoeidheid
 • Onbedwingbare trek
 • Stemmingswisselingen
 • Depressie
 • Gevoelige borsten
 • Krampen
 • Migraine
 • Endometriose
 • Opgeblazen gevoel
 • Vruchtbaarheidsproblemen
 • Enzovoorts…

De kwaliteit van progesteron hangt af van hoe goed je ovuleert. Sterke ovulatie vereist voeding en weinig stress. Wanneer dit optimaal gebeurt kan het ervoor zorgen dat je lichaam door de eisprong 12-14 dagen progesteron aanmaakt.

Eiwitachtinge afscheiding, een zachte en open baarmoederhals en een stijging van 0,6-1,0 graden in je lichaamstemperatuur na de ovulatie zijn goede indicatoren dat je ovuleert.

Ovulatie is de belangrijkste manier om progesteron te maken en de oorzaak van veel menstruatieproblemen aan te pakken

Stel een vraag

Heb je vragen naar aanleiding van dit blogitem? Neem dan contact met Linda op door het onderstaande formulier in te vullen. Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden!

Lees ook deze blogs

Hormoonbalans

Help je lichaam om je hormonen in balans te brengen

Ons lichaam is gemaakt om te ontgiften. Onze organen zijn zo geprogrammeerd dat het ons lichaam ondersteunt en ontdoet van alle schadelijke stoffen. Toch krijgt ons lichaam veel te verduren.…
Lees verder
Hormoonbalans

Laag libido: dit zijn de symptomen, oorzaken en wat je eraan kunt doen

Als je last hebt van bepaalde klachten, hormonale disbalans, niet lekker in je vel, is er bij veel vrouwen ook vaak sprake van een laag libido. En hoewel er dus…
Lees verder
Hormoonbalans

De invloed van slaap op je hormonen

Een veel gehoorde klacht is vermoeidheid. Natuurlijk zijn er periodes in je leven waarbij je drukker bent dan normaal. Het is heel logisch dat je daardoor aan het eind van…
Lees verder
Menu