De vijf lessen die je lichaam je probeert te leren

Hormoonbalans

Wanneer je te maken krijgt met ziekte of tegenslagen in het leven is het niet altijd makkelijk om daar positief mee om te gaan. Toch zijn er uit heel veel situaties dingen te halen die je verder helpen en waar je van kan leren. Als je je levenservaringen beschouwt als levenslessen zul je snel groeien. Je beseft wat er te leren valt en gaat door met een nieuwe ervaring. De omstandigheden kunnen je sterker maken, ze kunnen je laten groeien en je leren en transformeren naar wie je bent, het maakt je alert en herinnert  je eraan dat je voor jezelf moet gaan zorgen, lichaam en geest, maar je diagnose of ervaring is niet wie jij bent.

Wat je ook hebt meegemaakt, laat het je helpen om lief voor jezelf te zijn, goed voor je lichaam te zorgen en het de middelen te geven die het nodig heeft. Je diagnose, maar ook je gedachten en gevoelens daarover zijn niet wie jij bent.

Alleen wanneer jij rust hebt, heb je de tijd om naar jezelf en je lichaam te luisteren. Leer om die rustmomenten in te plannen…

1. Luister naar wat je lichaam je probeert te vertellen

Je lichaam is super slim, het kan zorgen voor vervelende klachten om je ervan bewust te maken dat iets in je leven je niet van dienst is. Het is de manier waarop je lichaam je erop attent maakt dat er iets moet veranderen. Wanneer je deze symptomen wilt bestrijden in plaats van de oorzaak wilt achterhalen en oplossen, negeer je de boodschappen die je lichaam probeert te vertellen. Wanneer je de symptomen negeert, zullen de klachten verergeren. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en ook voldoende tijd voor jezelf in te plannen. Alleen wanneer jij rust hebt, heb je de tijd om naar jezelf en je lichaam te luisteren. Leer om die rustmomenten in te plannen. Zonder afleiding van buitenaf, zonder telefoon en social media. Voor iedereen is dit anders, maar je kunt de stilte opzoeken door bijvoorbeeld buiten te gaan wandelen, te mediteren of yoga te beoefenen, maar het kan ook door creatief bezig te zijn, schilderen, tekenen of te journallen.

2. Neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen gezondheid

Alleen jij kent je lichaam echt, dus neem de tijd om op jezelf af te stemmen. Wat resoneert bij jou? Wat voelt niet goed voor je lichaam, maar doe je toch omdat iemand (de media, een een vriendin, je moeder) je heeft verteld dat dit het beste is of voor hem/haar heeft gewerkt? Neem de tijd om te experimenteren met suggesties die je krijgt, maar weet ook dat iedereen anders is en dat wat voor een ander werkt, niet automatisch ook voor jou werkt. Blijf altijd goed nadenken en ga zelf op onderzoek uit.

3. Heb vertrouwen dat jij je ook weer beter kunt voelen

Wanneer je je al jarenlang niet goed voelt, of je altijd in dezelfde situaties terecht komt, kun je soms de hoop verliezen. Wanneer je weet waar je tegen aanloopt, wat de oorzaak van je klachten is, kun je veel gerichter daarmee aan de slag. Kennis is de sleutel tot verandering. Ga dus op onderzoek uit, zorg dat je weet waarom je je zo voelt. Wat is de oorzaak van je klachten? Dat geeft je kracht en zorgt ervoor dat je met vertrouwen kunt werken aan de toekomst. Of je nu enorme PMS klachten hebt en iedere maand een aantal dagen niet kunt functioneren wanneer je menstruatie er weer aankomt, je vruchtbaarheidsklachten hebt en al langere tijd bezig bent met zwanger worden, je een burn-out hebt en niet weet waar je moet beginnen…
Pas als je de rust vind om er iets mee te doen, als je je beseft dat jij niet je diagnose bent, kun je het resultaat loslaten en je concentreren op herstel. Dit is iets wat met vallen en opstaan gaat, maar het besef dat het een gedachtepatroon is waar je gemakkelijk in kan vallen, is belangrijk om jezelf te betrappen en bewust te beslissen om die gedachte te veranderen.

Er is geen goed of fout als het gaat om selfcare, het moet je gewoon een goed gevoel geven…

4. Over selfcare valt niet te onderhandelen

Je kunt een ‘perfect’ dieet volgen, alle supplementen ter wereld innemen, goed sporten en slapen, maar zonder zelfzorg word je niet beter. Het lichaam moet geloven dat het veilig is om te kunnen herstellen. Wat vind jij fijn om te doen en welke afspraak kun jij met jezelf maken waar je je echt aan kunt houden? Er is geen goed of fout als het gaat om selfcare, het moet je gewoon een goed gevoel geven.

5. Je bent niet alleen

Zoveel vrouwen die niet praten over wat ze echt voelen, over de klachten die ze hebben of de mentale problemen waar ze tegen aan lopen. Je beter voor doen dan dat je je voelt, gaat je uiteindelijk opbreken. Natuurlijk is het fijn om positief te zijn, maar je emoties niet tonen is niet positief zijn. Onderdrukte emoties komen er dan op een andere manier uit, wat weer kan leiden tot nog meer klachten. Iedereen krijgt iets te verduren in zijn leven, en het goed vinden van het feit dat je leven niet perfect is (en ook echt niet hoeft te zijn), is al een eerste stap in de goede richting.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen