Afvallen en anticonceptie zijn geen oplossingen voor PCOS

Hormoonbalans, Zwanger worden

Toen ik de diagnose PCOS kreeg, werd er verder niets uitgelegd. Er werd een inwendige echo gemaakt, ik moest vervolgens bloed laten prikken bij het lab en bij terugkomst lag er een A4tje voor ons klaar en een briefje voor de apotheek. Eenmaal thuis zag ik dat ze tussen de lijst van alle vruchtbaarheidsaandoeningen PCOS had omcirkelt en daar moesten we het mee doen. Omdat wij een kinderwens hadden mocht is destijds gelijk starten met hormoonbehandelingen.

PCOS

Wanneer je wel PCOS hebt, maar (nog) geen kinderwens, wordt vaak geadviseerd om aan de pil te gaan of maar even te wachten tot er een kinderwens is. Ook wordt er vaak geadviseerd om eerst af te vallen voordat er gestart mag worden met eventuele behandelingen.

Doordat er zoveel te vinden is op internet over PCOS weet je vaak niet waar je moet beginnen. Weet wel: afvallen, anticonceptie gebruiken en wachten tot je een kinderwens hebt, zijn geen oplossingen voor PCOS. Afvallen kan zelfs schadelijk zijn voor vrouwen met PCOS, anticonceptie is een tijdelijke oplossing en wachten om je gezondheid te verbeteren totdat je een kinderwens hebt is natuurlijk ook onzin.

De oorzaak van de PCOS achterhalen en hormonale disbalans, insulineresistentie en suppletie (indien nodig) aanpakken, is de start van het verbeteren van je gezondheid.

Wat je al kunt doen om je hormoonbalans te verbeteren:

  • Eet regelmatig en zorg voor de juiste maaltijden (met voldoende eiwitten/koolhydraten/vetten) om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden
  • Eet voedzame, licht verteerbare maaltijden die je lichaam van veel voedingsstoffen voorzien
  • Zorg voor een goed dag/nachtritme, zodat je goed kan slapen.
  • Ga dagelijks naar buiten voor een wandeling. De buitenlucht en het wandelen is heel belangrijk voor de aanmaak van de juiste neurotransmitters
  • Vermijd zoveel mogelijk plastic en pesticiden om je lichaam te beschermen tegen gifstoffen en je lever te ondersteunen

Veranderingen in je hormonen en in je gezondheid hebben tijd nodig. Wees niet te streng voor jezelf en zorg dat bovenstaande aanpassingen een gewoonte worden. Daardoor komen je hormonen meer in balans, wordt je bloedsuikerspiegel stabieler en voel jij je beter.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen