Laag libido: dit zijn de symptomen, oorzaken en wat je eraan kunt doen

Hormoonbalans

Als je last hebt van bepaalde klachten, hormonale disbalans, niet lekker in je vel, is er bij veel vrouwen ook vaak sprake van een laag libido. En hoewel er dus veel vrouwen last van hebben, hoeft het niet te zeggen dat het normaal is en dat je je er maar bij neer moet leggen. Een goed en gezond libido is ook een van de tekenen van een goede hormoonbalans en van gezondheid. Als je dat niet hebt dan is dat vaak een teken van je lichaam dat er iets anders uit balans is. Hoogste tijd dus om in dit onderwerp te duiken, want alle vrouwen verdienen goede seks, intimiteit en verbinding en ik hoop dat dit bericht kan worden gebruikt als hulpmiddel om je daar te helpen. 

Hormonen & Libido

Je hormonen zijn nauw verbonden met je libido, en een laag libido kan een symptoom zijn van een complexere hormonale disbalans.

  • Testosteron
    Dit geslachtshormoon is nodig voor een ‘normale’ zin in seks zowel bij vrouwen als mannen. Hoewel het wordt beschouwd als een mannelijk dominant geslachtshormoon, produceren je eierstokken testosteron en daarnaast zet je ook DHEA om in testosteron in je vetcellen en in je huid. Testosteron is primair verantwoordelijk voor het verhogen van het libido. Vooral bij vrouwen werkt het om de clitoris te vergroten. Een laag testosteron kan gewichtstoename en vermoeidheid veroorzaken, die ook de neiging hebben om de zin in seks te verstoren, waardoor een domino-effect van klachten kan ontstaan. Het komt erop neer dat een laag testosteron rechtstreeks verband houdt met een lage zin in seks.
  • Oestrogeen
    Hoewel oestrogeen geen directe invloed heeft op seksueel verlangen zoals testosteron, speelt het een belangrijke ondersteunende rol door te helpen de vulva en vagina gesmeerd en elastisch te houden en de clitoris gevoelig te houden. Zonder oestrogeen heeft stimulatie van de clitoris bijna geen effect, maar te veel oestrogeen kan de productie van testosteron blokkeren, dus er moet een balans tussen beide zijn. Oestrogeendominantie is een belangrijke oorzaak van een lage zin in seks.
  • Progesteron
    Dit is je kalmerende, goed voelende sekshormoon dat ontspanning en geluk bevordert. Het is ook een voorloper van testosteron, dus een gezond niveau ervan is essentieel, vooral omdat laag progesteron ook vaak wordt geassocieerd met oestrogeendominantie. Te weinig progesteron kan ook invloed hebben op slaap, stemming, focus en seksueel verlangen (wat ook PMS-klachten kan verhogen).
  • Oxytocine
    Seks en orgasme geven oxytocine vrij bij zowel vrouwen als mannen. Het is aangetoond dat het de cortisolspiegel helpt verlagen en bijdraagt ​​aan een algemeen gevoel van welzijn. Een orgasme is een van de beste stressverlichters. Vrouwen met een laag oxytocinegehalte hebben meer kans op postpartumdepressie, dus het is vooral belangrijk voor nieuwe mama’s om een ​​manier te vinden om regelmatig tijd vrij te maken voor plezier en intimiteit (dit hoeft geen seks te zijn, knuffelen, aanraken, tegen elkaar aan liggen verhogen je oxytocine).

Als je langdurig onder stress staat, kan dat effect hebben op je libido…

Voorkomende oorzaken

Je kent nu de hormonen die rechtstreeks verband houden met een laag libido, maar wat zijn de hoofdoorzaken die je hormonen uit balans brengen en in de eerste plaats tot een laag libido leiden?

  • Stress
    Wanneer je lichaam overmatig cortisol aanmaakt, wat het doet in tijden van chronische stress, houdt dat verband met de productie van geslachtshormonen. Dit gebeurt op een paar verschillende manieren, maar de primaire oorzaak staat bekend als het ‘pregnenolon-stelen’. Pregnenolon is een voorloper van zowel progesteron als cortisol, dus wanneer het lichaam overmatige cortisolproductie eist, steelt het de pregnenolon die progesteron gebruikt, aangezien het lichaam prioriteit geeft aan overleving (ook wel stressreactie genoemd) boven je menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. Dit kan leiden tot een lagere productie van progesteron, wat oestrogeendominantie en laag testosteron kan veroorzaken, die beide van invloed zijn op je libido.
  • Overgewicht
    Naast problemen met het lichaamsbeeld, kan overgewicht ook een echt effect hebben op het libido. Voor zowel vrouwen als mannen kan een hoog percentage lichaamsvet een toename van oestrogeen veroorzaken, wat de productie van testosteron kan verminderen. Dit komt omdat DHEA wordt omgezet in oestrogeen in de vetcellen van je lichaam. Zowel oestrogeendominantie als een laag testosteron veroorzaken een lage zin in seks, wat eventuele problemen met het lichaamsbeeld aanzienlijk kan verergeren.
  • Laaggradige ontstekingen en darmklachten
    Chronische ontsteking remt de productie van normale geslachtshormonen en neurotransmitters, waardoor het lichaam meer nadruk legt op genezing in plaats van op voortplanting. Dit is logisch op een fundamenteel, primair niveau, aangezien een lichaam met een slechte gezondheid niet levensvatbaar is voor het ondersteunen van een gezonde zwangerschap en daarom zijn energie of middelen niet zal richten op voortplanting. De zin in seks neemt dan af, zodat je lichaam zijn energie kan besparen.

Bovendien verminderen overmatige hoeveelheden cortisol als gevolg van een ontsteking direct de neurotransmitters serotonine, dopamine en noradrenaline. Wanneer de niveaus van deze hormonen laag zijn, kan dit leiden tot depressie en angst. Dit heeft niet alleen een directe invloed op de zin in seks, maar de medicijnen die worden gebruikt om ze te behandelen, kunnen ook een enorme impact hebben, waardoor ze een verminderd libido veroorzaken en een verminderd vermogen om opgewonden te raken en een orgasme te bereiken.

Wanneer een lekkende darm wordt geassocieerd met een ontsteking, geeft de darm lipopolysacchariden vrij, die een direct en toxisch effect hebben op de hersenen en vermoeidheid, brainfog en een verminderde zin in seks kunnen veroorzaken. Het kan er ook voor zorgen dat er schommelingen komen in de bloedsuikerspiegel en dit kan ook invloed hebben op de productie van zowel neurotransmitters als geslachtshormonen.

  • Te weinig eten
    Als het lichaam bang is om te verhongeren, wat kan gebeuren wanneer je te streng aan het diëten bent, te snel, te veel afvalt, te intensieve lichaamsbeweging, dan heeft het geen zin om seks te hebben. In plaats daarvan spaart het lichaam energie om zichzelf in leven te houden. De productie van geslachtshormonen, vooral testosteron, neemt af wanneer het lichaamsvetgehalte bij vrouwen onder de 15% ligt. Cholesterol wordt afgebroken uit vet en vormt de basis van geslachtshormonen, dus als het lichaamsvet laag is, is er niet genoeg cholesterol om deze hormonen te produceren, waardoor je de zin in seks kan verliezen, maar ook kan leiden tot onregelmatige of zelfs uitblijvende menstruatie. Overmatig sporten, zoals marathontraining of intensieve lichaamsbouw, kan het lichaamsvetgehalte zo laag maken dat het lichaam stopt met het produceren van voldoende hoeveelheden geslachtshormonen. De stress van overmatig sporten kan ook de cortisolspiegel verhogen, waardoor het lichaam, zoals je eerder hebt gelezen, geen geslachtshormonen aanmaakt.
  • Anticonceptiepil
    De anticonceptiepil staat ​​erom bekend de niveaus van natuurlijke geslachtshormonen te verlagen, vooral testosteron, die het libido, de stemming en de energie van een vrouw kunnen verlagen. Anticonceptiepillen zijn ook een belangrijke oorzaak van oestrogeendominantie bij vrouwen, omdat ze een krachtige synthetische vorm van oestrogeen bevatten die ervoor zorgt dat het lichaam zijn eigen oestrogeen niet aanmaakt.
  • Bepaalde medicijnen
    Van deze medicijnen is bekend dat ze het libido verminderen, evenals het vermogen om een ​​orgasme te bereiken:

    • Selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s) waaronder antidepressiva
    • Antihistaminica
    • Marihuana
    • Bepaalde middelen tegen epilepsie
    • Een veelvoorkomend type bloeddrukmedicatie, bètablokkers genaamd
    • Medicijnen tegen angststoornissen zoals Alprazolam en Valium
  • Medische aandoeningen en hormonale disbalans
    Zoals:

    • Hypothyreoïdie – verhoogt ontstekingen en verstoort de productie van geslachtshormonen
    • Vasculaire ziekte – verminderde bloedsomloop beïnvloedt zowel de erectie als de stimulatie van de clitoris
    • Depressie – dit kan zorgen voor een laag libido
    • PCOS – kan gewichtstoename, meer lichaamsbeharing, acne, onregelmatige menstruatie veroorzaken en de zin in seks temperen
    • Diabetes – kan de zenuwen van de vulva aantasten, het gevoel verminderen en het vermogen om een orgasme te krijgen verminderen. Bij mannen kan het erecties en ejaculatie beïnvloeden
    • Laag oestrogeen – geassocieerd met verminderde clitorale gevoeligheid, vaginale droogheid, minder bloedtoevoer naar de vagina en moeite om een ​​orgasme te bereiken
    • Bekkenpijn – inclusief bekkenontsteking, gescheurde cysten in de eierstokken en endometriose
    • Vulvodynie – chronische pijn van de vulva
    • Ovulatiepijn – krampachtige buikpijn geassocieerd met ovulatie
    • Dysmenorroe – pijnlijke, zware menstruatie
    • Chronische pijn van onbekende oorsprong – chronische blaasontstekingen, endometriose en littekenweefsel

Het is algemeen bekend dat hormonale anticonceptie de libido’s van vrouwen kan verlagen…

Hormoonbalans
  • Disbalans
    Ga na of er een bepaalde disbalans is in je hormonen wat een laag libido kan veroorzaken
  • Stress verlagen
    Stress levert een belangrijke bijdrage aan een laag libido en een algehele hormonale disbalans. Hoewel je stressoren niet altijd kunt vermijden, kun je er wel aan werken om meer rust in je leven te creëren. Probeer rustige yoga, meditatie, wandelen, buiten in de natuur zijn, een goed boek lezen, een warm bad of douche nemen, knuffelen of iets leuks doen.
  • Bekkenspecialist
    Dit is vooral belangrijk als je enige vorm van bekkenpijn of -ontsteking hebt, die pijn kan veroorzaken tijdens seks en dus van invloed is op je libido. Zorg ervoor dat je samenwerkt met een specialist die de oorzaak van de pijn kan aanpakken en deze kan behandelen.
  • Libido verhogende voedingsmiddelen
    Probeer meer pompoenpitten te eten, die rijk zijn aan zink, die je kunnen helpen hogere testosteronniveaus te bereiken (sleutel voor het libido) en je man helpen een gezonde spermaproductie te krijgen. Een andere geweldige toevoeging is pure chocolade, die boordevol bioflavonoïden zit die de bloedsomloop ondersteunen, waardoor de geslachtsorganen, opwinding en orgasmes kunnen worden verhoogd.
  • Vitamines
    B-vitamines zijn een van mijn favorieten, omdat ze essentieel zijn voor het creëren van uitgebalanceerde hormonen die een gezond libido ondersteunen. Zorg ervoor dat je een geactiveerd B-complex kiest dat methylocobalamine bevat.

** Ik raad je ten zeerste aan om een specialist te raadplegen voordat je supplementen inneemt, vooral als je momenteel andere medicijnen gebruikt. Ze kunnen je helpen bij het vinden van kwaliteitsmerken en de juiste doses voor jouw behoeften.

  • Laaggradige ontstekingen
    Zoals je eerder hebt kunnen lezen, lijdt het geen twijfel dat ontsteking kan bijdragen ​​aan een hogere gevoeligheid voor pijn. Als je de ontsteking onder controle krijgt, kunnen de menstruatie en seks veel aangenamer worden. Zorg ervoor dat je een goed, voedzaam voedingspatroon hebt, bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en overtollige alcohol vermijdt, veel water drinkt, aan lichaamsbeweging doet, je concentreert op een goede nachtrust en het beheersen van stress.
  • Anticonceptie
    Het is algemeen bekend dat hormonale anticonceptie de libido’s van vrouwen kan verlagen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat hormonale anticonceptie, net als de pil, de genetica van je lever kan veranderen en zo kan resulteren in een laag libido.
  • Beweging
    Lichaamsbeweging helpt bij het produceren van endorfines en verlaagt de cortisolspiegel, vermindert stress en werkt aan een gezonde zin in seks. Het wordt ook toegeschreven aan het verminderen van depressie, wat een negatief effect kan hebben op je libido. Elke vorm van lichaamsbeweging helpt, zolang je er maar echt van geniet en het consequent in je routine kunt verwerken!
  • Praat met je partner
    Je kan elke libido-stimulerende tip opvolgen, maar als de oorzaak van je lage libido een probleem is met je partner, zal niets ervan het effect hebben dat je leuk vindt. Probeer een manier te vinden om je behoeften en verlangens over te brengen, en zorg er ook voor dat je die van hen onder de loep neemt.

Neem dus geen genoegen met een laag libido (als je dat niet wilt!) en probeer de oorzaak te achterhalen om zo je libido te verhogen.

Tags:

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen