Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Zwanger worden

De meeste vrouwen starten pas echt met gezond leven op het moment dat ze weten dat ze zwanger zijn. Maar wat nu als deze zwangerschap langer op zich laat wachten dan verwacht? Toets op Google ‘Zwanger worden’ in en je ziet door de bomen het bos niet meer. En ben je na een jaar nog niet zwanger? Dan ligt de verwijzing voor de gynaecoloog klaar bij de huisarts.

Onderzoeken

Vele onderzoeken bij de vrouw én man volgen. Sommige stellen krijgen te horen dat er een reden is voor het uitblijven van de zwangerschap. Maar liefst 1 op de 6 stellen in Nederland krijgt te maken met verminderde vruchtbaarheid. Er zijn veel verschillende diagnoses, maar het probleem is vaak een disbalans in hormonen. Dit kan een medische oorzaak hebben, maar het kan ook heel goed komen door verkeerde voeding en leefstijl, waarvan we ons vaak niet eens bewust zijn dat deze ongezond is, met als mogelijk gevolg een te lange cyclus of het helemaal uitblijven van een eisprong. De oplossing? Nog meer onderzoeken, behandelingen en hormonen.

Hormonen

Deze hormonen reguleren je cyclus en de ovulatie en bevruchting worden niet meer aan het toeval overgelaten waarmee de kans op zwangerschap wordt vergroot.  Komt er niets uit de eerder genoemde testen dan luidt de diagnose onverklaarbare verminderde vruchtbaarheid. Daarmee word je naar huis gestuurd om het de komende drie tot zes maanden zelf nog te proberen. En dan? Dan ben je weer terug bij af in de hoop dat het de komende cyclussen wel raak zal zijn. Met daarbij de wetenschap dat hetzelfde lot je te wachten staat als de stellen met verklaarbare redenen mocht je niet zwanger worden. Maar wat nu als blijkt dat er wél een reden is waarom de zwangerschap uitblijft en je zelf nog veel zelf kunt doen om de kans op zwangerschap te verhogen. Alles in je lichaam wordt geregeld door hormonen.

Zorg er altijd voor dat je weet wat je zelf kunt doen om je vruchtbaarheid te vergroten…

Hormoonbalans

Om zwanger te worden moet alles in je lichaam kloppen en als er dus ook maar iets uit balans is dan kan dat de reden zijn van een uitblijvende zwangerschap. Voeding, leefstijl en stress hebben een grote invloed op je hormonen. Door hiermee aan de slag te gaan breng je je hormonen meer in balans en heb je dus een grotere kans om zwanger te worden. Ben ik dan helemaal tegen de medische molen? Juist niet! Het is fantastisch dat we al deze mogelijkheden hebben. En vele vrouwen, waaronder ikzelf, zouden anders misschien nooit de mogelijkheid hebben gehad om moeder te worden. Maar zorg er altijd voor dat je weet wat je zelf kunt doen om je vruchtbaarheid te vergroten door je lichaam gezond te krijgen en te houden. De kans om op een natuurlijke manier zwanger te worden wordt daardoor veel groter. En mocht je het medische traject in gaan dan kan een gezond lichaam alle behandelingen en hormonen veel beter aan.

Medisch traject

Er is veel onduidelijkheid over het starten met een medisch traject. Veel vrouwen gaan naar de gynaecoloog in de hoop daar antwoorden te krijgen op het uitblijven van een zwangerschap. Er zal altijd onderzoek gedaan worden om te achterhalen wat de oorzaak is waarom je nog niet zwanger bent. Is alles goed bij jou en je partner dan zal er geadviseerd worden het nog een (half) jaar zelf te proberen. Wordt er wel iets gevonden zoals PCOS of endometriose dan zal er niet gezocht worden naar de oorzaak daarvan. Het behandelplan zal al snel bestaan, ook als je na een half jaar terug komt van ‘zelf proberen’, uit hormoonbehandelingen, IUI of, uiteindelijk, IVF/ICSI. Er is altijd een oorzaak waarom je nog niet zwanger bent. De oorzaak achterhalen en dit zo goed mogelijk kunnen verhelpen wil niet zeggen dat je dan morgen ineens zwanger bent. Het vergroot wel je kans op zwangerschap, ook als je het ziekenhuistraject in gaat.

Regie

Weet dus dat je lot niet in handen van de arts ligt. Pak de regie over je eigen traject en vergroot daarmee de kans op zwangerschap.

Tags:

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen