Zwanger worden na 7 jaar

Onderstaand berichtje ontving ik afgelopen week via de mail. Zo ontzettend lief en fantastisch berichtje, maar het is zeker niet allemaal vanzelf gegaan. En daarom wil ik jullie wat meer uitleg erbij geven (met toestemming uiteraard ;-))

Lieve Linda,

Na 7 jaar, alle onderzoeken, alle behandelingen, uitbehandeld in het ziekenhuis, artsen in België en Duitsland, niemand wist het antwoord. Zoveel frustratie!! Waarom wil het voor ons niet lukken? Verdriet, tranen, schuldgevoelens, hoop en weer verdriet. Ik kon en wilde de hoop niet opgeven, maar mijn lichaam was ook op. Verschillende vrienden zijn we door het traject verloren en toch kon ik niets anders doen dan doorvechten. En nu na alles wat we hebben meegemaakt en na alles wat we hebben gedaan is het gelukt… ik ben zwanger. Ik had dit nooit meer verwacht. Zelf, ik, op de natuurlijke manier. Die hoop en dat vertrouwen in mijn lichaam was allang weg. Ik kan niets anders zeggen dan dank je wel. Ik ben je eeuwig dankbaar voor alles wat je voor ons hebt gedaan. Je geduld, alles heb je uit de kast getrokken om ervoor te zorgen dat dit ging lukken. Je bent zo’n lief persoon. Ik hoop dat je nog heel veel vrouwen mag helpen. Ik hou je uiteraard op de hoogte. Liefs

Eerste afspraak

Een aantal maanden geleden zag ik haar voor het eerst bij mij in de praktijk. Een sterke vrouw die alles in haar leven op orde had. Er was alleen iets wat ontbrak wat haar leven compleet zou maken, een kindje. Alle onderzoeken en behandelingen leverde na al die jaren niets op en zo stonden ze na 6,5 jaar nog steeds met lege handen. Dat is heel erg frustrerend. Ze had besloten om zich erbij neer te leggen, maar deze beslissing was gemaakt met haar hoofd, niet met haar hart. En zo besloot ze er nog 1 keer voor te gaan. Artsen in het ziekenhuis hadden haar gezegd dat er medisch gezien niets aan de hand was, maar door de jaren heen werd haar eigen cyclus wel wat onregelmatiger en ze merkte ook dat ze meer last had tijdens haar menstruatie. Haar doel was om dat als eerste weer op orde te krijgen en vanuit daar weer verder te zien. Ze maakte een afspraak bij mij in de praktijk en ik merkte al vrij snel dat ze heel sterk was, maar ze vertelde haar verhaal alsof het over haar buurvrouw ging en niet over haarzelf. Haar emoties had ze door de jaren heen uitgezet. Na alle medische en lichamelijke aspecten besproken te hebben, vertelde ik haar wat ik zag en vroeg ik haar hoe het echt met haar ging. Hoe meer we spraken over de emoties, hoe dieper we kwamen bij haar gevoel. Alles wat ze had geblokkeerd de afgelopen jaren kwam weer boven. De frustraties, boosheid, verdriet en onbegrip.

We spraken af dat ze alles wat ze heeft gevoeld de afgelopen jaren op papier zou zetten en daar voor zichzelf mee aan de slag zou gaan. Ik maakte voor haar een plan om haar cyclus weer wat meer op orde te krijgen en we maakte een nieuwe afspraak.

Zwanger worden

Een aantal weken later zag ik haar weer en ik zag daar een heel andere vrouw. Opener en rustiger. Het opschrijven had haar goed gedaan en door de aanpassingen in voeding en leefstijl waren de afgelopen 2 cyclussen iets regelmatiger geweest. We spraken over haar leven tijdens en na het traject. De impact op haar relatie met haar man, seks was een moetje geworden en stond daardoor nu op een laag pitje. Ook vriendinnen en familieleden zag ze weinig. Niemand in haar omgeving had dit meegemaakt en ze werd vaak boos aangekeken als ze het niet op kon brengen om op de zoveelste babyshower of kraamvisite te verschijnen. Ze had zichzelf aangeleerd alles alleen te moeten doen. Dit was, zo had ze ontdekt na ons vorige gesprek, vroeger ook al zo. Haar ouders waren heel lief voor haar, maar over gevoelens werd nooit gesproken. Tijdens dit consult hebben we veel gesproken over emoties, de relaties, hoe ze haar leven nu zag en waar ze naar toe zou willen.

Je zou denken dat dit los staat van zwanger worden, maar naast dat je fysiek gezond en in balans moet zijn om zwanger te worden is mentaal en emotioneel in balans zijn nét zo belangrijk. We maken allemaal moeilijke momenten mee in ons leven. Door er (met iemand) over te praten en er naar te kijken zie je wat jij uit deze gebeurtenis kunt halen om ervoor te zorgen dat je er sterker uitkomt. Daar heb je voor de rest van je leven wat aan.

Bloedonderzoek

We hebben ook de bloedtest gedaan. 2 weken later hebben we de uitslag besproken. Er kwamen meerdere dingen uit de bloedtest naar voren. De belangrijkste, die ook betrekking hadden op het zwanger worden, waren:

  • Vitamine B12 tekort, vitamine b12 is heel belangrijk bij de innesteling, voorkomen van miskramen en de omzetting van foliumzuur.
  • Verminderde leverfunctie, wat te maken kan hebben met de verwerking van de hormoonbehandelingen tijdens het traject
  • Verminderde darmflora
  • Lactose intolerantie

De voeding heeft ze nog meer aangepast op de lactose. Ze is gestart met een goede probiotica voor de darmflora. De oliepakking heeft ze toegepast op haar lever en ze is extra B12 gaan slikken.

Na 2 weken merkte ze al dat ze weinig buikpijn meer had en ook haar cyclus was weer even lang als de vorige keer.

Je goed en gezond voelen is altijd belangrijk. Niet alleen als je zwanger wilt worden en om goed je zwangerschap door te komen. Je voelt je fijner en gelukkiger als je gezond bent.

Na deze cyclus is ze verder gegaan met de supplementen en aanpassingen in voeding. Ook haar ovulatietesten kwamen weer uit de kast. Deze cyclus is ze zwanger geraakt.

Zwanger

Ik wil hiermee laten zien dat het belangrijk is om alle aspecten in je leven te bekijken en aan de slag te gaan met de dingen waar je niet blij of gelukkig mee bent. Of je nu met of zonder ziekenhuis zwanger probeert te worden, het is altijd belangrijk om te weten wat er speelt en alles zo optimaal mogelijk te maken om je kansen op een zwangerschap te vergroten.

Heb je hier vragen over of wil je meer informatie? Vul onderstaand contactformulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

Linda Reinhardt

Over Linda

Linda Reinhardt is medisch afgestudeerd en gespecialiseerd in fertiliteit. Naast de medische kennis is Linda ervaringsdeskundige in het zwanger worden en heeft met aanpassingen in voeding en leefstijl na 3 jaar medische molen niet alleen 2 kinderen gekregen, ook heeft ze geen last meer van haar eerder gediagnostiseerde PCOS.

Linda helpt vrouwen met een kinderwens door middel van het geven van tips op social media, Webinars en houdt online en in haar praktijk persoonlijke consulten. Linda heeft al veel vrouwen geholpen in het verwezenlijken van hun allergrootste wens; zwanger worden ♡

Delen is lief
Menu