Onverklaard onvruchtbaar: dit kun je doen

Zwanger worden

Na een jaar proberen, gezond leven, je cyclus bijhouden en veel ovulatietesten ben je nog niet zwanger. Je komt bij de gynaecoloog en daar blijkt na alle onderzoeken bij jou en je partner dat alles ‘goed’ is. Geen afwijkingen gevonden dus je krijgt het advies om het nog maar eens een half jaar zelf te proberen. Er is ten slotte niets mis dus de kans is groot dat je in de komende 6 maanden wel zwanger zal worden…

Dit is wat veel stellen te horen krijgen. De drempel om naar de gynaecoloog te gaan is vaak hoog en als je daar eenmaal bent is het een enorme teleurstelling als blijkt dat ze je niet verder helpen. Natuurlijk is het fijn om te horen dat alles goed is, maar is dat ook echt zo? Het afgelopen jaar is het niet gelukt om zwanger te worden. Uiteraard zijn er vrouwen die in de maanden na de afspraak toch zwanger worden, maar als dat niet zo is en je komt na die periode zelf proberen weer terug zullen ze je waarschijnlijk adviseren om hormonen te gebruiken om je daarmee te helpen.

Er is altijd een reden waarom het zwanger worden niet lukt…

Medische molen

De artsen in het ziekenhuis volgen het protocol. Als ze bij jullie niets kunnen vinden wat een uitblijvende zwangerschap verklaard wil dat niet zeggen dat er geen reden is. Er is altijd iets aan de hand waardoor je nog niet zwanger bent. In het ziekenhuis wordt er gekeken of je een eisprong hebt, of je eileiders doorgankelijk zijn, hoe de kwaliteit van het zaad is en, als er echt naar alles gekeken wordt, of jullie samen een goede match zijn. Er wordt niet onderzocht hoe de rest van jullie gezondheid eruit ziet. En juist dat geeft zoveel informatie over jullie vruchtbaarheid.

Wat kun je zelf doen

Menstruele cyclus

Het is belangrijk om je menstruele cyclus te kennen. Een onregelmatige cyclus geeft al snel aan dat je hormonen uit balans zijn, maar ook de lengte van je verschillende fase, de duur van de menstruatie en het verloop van het bloedverlies kan aangeven hoe het er in jouw lichaam uit ziet en welke hormonen er mogelijk uit balans zijn. Een goede cyclus duurt 26-35 en heeft maandelijks niet meer dan vijf dagen verschil van elkaar. Daarnaast duurt de eerste fase van je cyclus (eerste dag van je menstruatie tot aan dag van je eisprong) het liefst 12 tot 19 dagen, afhankelijk van de duur van je cyclus, en je tweede fase (dag van je eisprong tot aan laatste dag van je cyclus) 12 tot 16 dagen. Deze fase, ook wel de luteale fase genoemd, heb je het liefst zo lang mogelijk. Zo kan het baarmoederslijmvlies goed opbouwen en kan de bevruchte eicel zich goed innestelen.

Mogelijke problemen

  • Een korte eerste fase: als je op dag zes of zeven al een positieve ovulatietest hebt dan heeft je eitje maar weinig tijd om goed te kunnen rijpen. De kwaliteit van de eicel is dan niet heel goed en er is weinig kans dat er een bevruchting plaatsvindt. Slecht slapen, vermoeidheid en/of vitaminetekort kan hier de oorzaak van zijn
  • Een korte luteale fase: als je luteale (tweede) fase korter is dan 11-12 dagen dan is er weinig kans op een goede innesteling. Stress is hier vaak de boosdoener. Voor een goede luteale fase heb je voldoende progesteron nodig. Als je veel stress hebt dan maakt je lichaam cortisol aan, meer dan de progesteron die je nodig hebt. Je lichaam stelt prioriteiten. Het reduceren van stress gaat altijd voor vruchtbaarheid/voortplanting
  • Een lange cyclus: bij een hele lange cyclus, waarbij je pas heel laat of zelfs helemaal geen eisprong hebt, is er vaak sprake van oestrogeendominantie. De balans tussen oestrogeen en progesteron is weg, waardoor de overige hormonen ook niet goed hun werk kunnen doen voor een goede en regelmatige cyclus

Voeding

Voeding is enorm belangrijk voor alles wat er gebeurt in je lichaam, dus ook je vruchtbaarheid. Tekorten, intoleranties of zelf allergieën kunnen ervoor zorgen dat je minder gezond bent en dit heeft direct effect op je vruchtbaarheid. Eet dus zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk. Weet wat je eet, geen kant-en-klaar maaltijden en zorg ervoor dat het goed verteerbaar en voedzaam is. Laat je testen op eventuele tekorten en intoleranties. Als bijvoorbeeld je darmen niet goed functioneren heeft dit negatieve gevolgen op je vruchtbaarheid en staat het vaak de innesteling in de weg.

Lichaam en geest

Het is belangrijk dat lichaam en geest in balans zijn. Je lichaam reageert op je geest en andersom. Ben je bijvoorbeeld niet blij met je huidige baan, lopen sommige relaties niet goed of zijn er problemen van vroeger niet verwerkt? Dan zal je dit ook merken zijn in je lichaam. Heb je lichamelijke klachten die niet overgaan dan is dat mentaal ook zwaar. Op langere termijn zal dit stress opleveren waardoor je nog meer klachten zult krijgen en je vruchtbaarheid nog meer afneemt. Het is dus heel belangrijk om hier nu iets aan te doen. Schuif het niet voor je uit, maar zorg dat je lichamelijk en mentaal goed in je vel zit.

Als jij lichamelijk en geestelijk in balans bent heb je een veel grotere kans om zwanger te worden…

Ziekenhuis

Het ziekenhuis kan heel veel voor je betekenen en het is fantastisch dat er zoveel onderzoeken en behandelingen mogelijk zijn om ervoor te zorgen dat je zwanger kunt raken. Zorg er wel voor dat je alles hebt uitgezocht en niet zomaar genoegen neemt met onverklaard onvruchtbaar. Als jij lichamelijk en geestelijk in balans bent heb je een veel grotere kans om zwanger te worden, ook als je besluit om het medische traject in te gaan heb je grotere kans van slagen als jij gezond bent.

Ik heb al zoveel vrouwen gezien in de praktijk waarbij er toch nog veel verbeterd kon worden op het gebied van voeding, leefstijl of mindset. Laat je dus testen, pak eventuele tekorten of intoleranties aan en laat je adviseren wat voor jou een goed voedingspatroon is. Zo zorg je voor een gezond lichaam en verhoog je je vruchtbaarheid enorm!

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen