Hormoonbalans//PCOS Interview Suzanne van Schaik

Alweer een paar weken terug mocht ik Suzanne van Schaik interviewen. 25 jaar oud, ontzettend ondernemend, businesscoach en zwanger van haar eerste kindje. Ze was zich al vroeg bewust van haar gezondheid en wat voeding of medicijnen met je lichaam doen. Zo slikte ze al jaren de anticonceptiepil, maar vroeg zich af of dit wel zo onschuldig was. Ze stopte met de pil en daar begon haar weg naar een gezonde hormoonbalans.

Hoe oud was je toen je voor het eerst de anticonceptiepil kreeg?

Ik was 12 jaar oud toen ik startte met de pil. Heel blij was ik daar destijds mee want op zo’n jonge leeftijd had ik al veel last van mijn menstruatie. Naast dat het heel onregelmatig was, verloor ik ook altijd heel veel bloed en duurde mijn menstruaties soms wel weken. Ieder kwartier moest ik nieuw maandverband of tampon. De pil hielp me daarbij en zorgde voor regelmatig en minder ongemak. 

Ben je gestopt met de pil om zwanger te worden?

Nee, dat was zeker niet mijn bedoeling. Er werd uitgebreid in de media gesproken over de gevaren van de pil. Dat heeft mij aan het denken gezet. Er werd mij geadviseerd om over te stappen op een ander merk, maar ik wilde weten wat mijn lichaam op eigen kracht zou doen. Nieuwsgierig was ik hoe mijn menstruatie er zonder pil uit zou zien. En dus stopte ik na ruim 10 jaar slikken van de pil.

Was je cyclus meteen goed op gang na het stoppen van de pil?

Na ongeveer 9 maanden na het stoppen van de pil was ik nog niet ongesteld geworden. Ik vond dat heel vreemd, maar mijn huisarts vertelde mij dat ik me daar zeker niet druk over moest maken. Het kon wel langer dan een jaar duren voordat het weer op gang zou komen. Na ongeveer een jaar werd ik voor het eerst weer ongesteld. Ik was heel blij dat het weer op gang was gekomen, totdat ik merkte dat de menstruatie weer net zo hevig was als vroeger en ik maanden achter elkaar heb gebloed.

Ik was 3 maanden achter elkaar ongesteld

Ben je daar toen mee naar de huisarts gegaan?

Ja, en zij stuurde me door naar de gynaecoloog. Daar werd een inwendige echo gemaakt en als snel kreeg ik de diagnose PCOS. Ik hoefde me volgens de gynaecoloog daar geen zorgen over te maken. Ze had al zoveel vrouwen op haar spreekuur gehad met PCOS en gaf me het advies om weer terug te komen op het moment dat ik zwanger wilde worden. Wel kreeg ik een recept mee om hormonen op te halen zodat ik van de bloedingen af kwam zonder weer aan de pil te gaan.

Ben je deze hormonen ook gaan gebruiken?

Ik heb ze opgehaald bij de apotheek, maar eenmaal thuis heb ik ze besloten niet te nemen. Een jaar lang was ik al bezig met ontpillen en deze hormonen zouden alles weer in de war brengen. Er zijn momenten geweest dat ik ze wel wilde nemen. Maanden lang ongesteld zijn is geen pretje, maar ik ben achteraf blij dat ik het niet heb genomen.

Wat ben je toen gaan doen om van die hevige menstruaties af te komen?

Ik ben supplementen gaan slikken en heb mijn voeding helemaal omgegooid. Geen suikers, gluten en koemelk. De eerste dagen voelde ik me heel erg beroerd, maar na een aantal dagen stopte de bloeding. Ik merkte dat de aanpassingen in mijn voeding- en leefstijl werkte en ik voelde me langzaamaan steeds beter. Toch werd mijn menstruatie niet helemaal regelmatig. Dan weer 2 maanden niet en als het dan kwam dan was het ook niet meer te stoppen. Vorig jaar kwam ik terecht bij een kliniek waar gynaecologen gespecialiseerd zijn in PCOS. Alles werd bekeken en onderzocht. Het bloeden stopte niet en ze adviseerde me een spiraal te laten plaatsen. Daar zitten minder hormonen in dan in de pil. Ik werd gek van de bloedingen en wilde voor een spiraal gaan tot de gynaecoloog tegen mij zei dat als ik een kinderwens had ik niet nog jaren daarmee zou moeten wachten. Toen realiseerde ik me dat zwanger worden misschien niet zo vanzelfsprekend zou zijn.

Wat is toen het vervolg geweest?

In de tijd dat ik in de kliniek terecht was gekomen leerde ik ook mijn huidige vriend kennen. Het onderwerp kinderwens kwam al snel ter sprake. De uitspraak van de gynaecoloog liet me niet los en maakte me onzeker. Ook omdat ik er voor mijn gevoel alles aan heb gedaan, mijn voeding had ik aangepast, ik slikte supplementen én ik was er heel alert op dat ik weinig stress had. De arts had me verteld dat stress heel erg invloed heeft op je hormonen. Gelukkig had ik het jaar ervoor al een carrièreswitch gemaakt naar businesscoach. In 2016 werkte ik soms wel 80 uur in de week en had al snel door dat dat geen gezonde leefstijl is. Nu zorgde ik ervoor dat ik veel meer rust had. Ik vraag me af hoe mijn hormonen eruit hadden gezien als ik nog wel zo hard werkte.

Alles had ik omgegooid en vaak was er iets wat voor even hielp om vervolgens toch weer weken ongesteld te zijn. Ik had besloten het even zo te laten. Geen pil, geen spiraal, niets. Als ik zwanger zou worden dan was dat oké, maar daar waren we niet actief mee bezig.

Tegen alle verwachtingen in bleek ik zwanger

Kwam er een moment waarop jullie wel naar elkaar uit hebben gesproken dat je graag zwanger wilde worden?

We hebben zeker met elkaar besproken dat we graag kindjes met elkaar wilde en daarom besloten we ook geen anticonceptie meer te gebruiken. Met mijn voorgeschiedenis en de verhalen van de gynaecoloog hadden we niet verwacht dat ik al vrij snel zwanger zou zijn. Dolgelukkig en enorm dankbaar waren we dus op het moment dat we erachter kwamen dat ik in verwachting was.

Denk je dat die mindset je geholpen heeft?

Ik denk heel erg dat het helpt als je er echt niet mee bezig bent. Dat kan je niet meer afdwingen op het moment dat je daar al voor gekozen hebt, maar voor ons was dat heel fijn. Daarom ben ik zo blij en dankbaar dat ik niet meer hormonen in mijn lijf heb gehad. Ik denk dat als ik wel nog een spiraal had gehad en deze eruit had laten halen op het moment dat we bewust hadden gekozen om zwanger te worden dat ik er heel anders in had gestaan. Nu was ik heel rustig, geen stress en geen focus op zwanger worden.

Heb je tips voor vrouwen met pcos, hormonale klachten of een kinderwens?

Als het kan wacht dan niet met stoppen van de anticonceptie tot het moment dat je zwanger wilt worden. Kijk hoe je lichaam werkt en ga op zoek naar iemand die je kan helpen om je hormonen meer in balans te krijgen. Ik hoop dat mijn verhaal hoopgevend is voor de vrouwen die bang zijn nooit kinderen te krijgen door vruchtbaarheidsproblemen als PCOS. Daarnaast wil ik je adviseren om je leven zo in te richten zoals jij dat wilt. Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Je kunt dat leven zelf creëren 

Suzanne van Schaik is gecertificeerd businesscoach en laat mensen zien dat ze tot meer in staat zijn en een beter leven kunnen creëren dan waar ze nu genoegen mee nemen. Meer informatie over Suzanne vind je op http://www.suzannevanschaik.nl 

Linda Reinhardt

Over Linda

Linda Reinhardt is medisch afgestudeerd en gespecialiseerd in fertiliteit. Naast de medische kennis is Linda ervaringsdeskundige in het zwanger worden en heeft met aanpassingen in voeding en leefstijl na 3 jaar medische molen niet alleen 2 kinderen gekregen, ook heeft ze geen last meer van haar eerder gediagnostiseerde PCOS.

Linda helpt vrouwen met een kinderwens door middel van het geven van tips op social media, Webinars en houdt online en in haar praktijk persoonlijke consulten. Linda heeft al veel vrouwen geholpen in het verwezenlijken van hun allergrootste wens; zwanger worden ♡

Delen is lief
Menu