Hormonen in Balans

We hebben het er vaak over en nog vaker geven we ze overal de schuld van, je hormonen. Als je even niet zo lekker in je vel zit, je iets te vaak onaardig doet tegen je vriend(in) of je gewoon zin hebt in chocola, we schuiven het maar wat graag af op onze hormonen. Er wordt vaak gezegd dat dit er allemaal bij hoort en dat we hier als vrouw mee moeten leren leven. Tot het moment dat je graag zwanger wilt worden en je dan veel bewuster bezig bent met de hormonen in je lichaam en alles wat daarbij komt kijken. Want om zwanger te kunnen worden moeten je hormonen wel in balans zijn. Als je je er wat meer in verdiept vind je hier al snel informatie over. Door onder andere voeding, weinig stress, beweging en leefstijl kunnen je hormonen meer in balans komen. Maar hoe weet je nu hoe en of jouw hormonen in balans zijn?

Alles begint met het kennen van je eigen cyclus. Zodra je hier meer inzicht in hebt weet je precies waar het eventuele probleem zich bevindt en kun je veel gerichter aan de slag. Start dus met het bijhouden van je cyclus.
Schrijf iedere dag op wat er gebeurt. Hoe ziet je afscheiding of menstruatie eruit, wat is je temperatuur en wanneer is je eisprong (of ovulatietest positief). Dag 1 is de eerste dag van je menstruatie en ga door tot je volgende menstruatie.
Je cyclus bijhouden is voor iedereen die zwanger wilt worden een goed idee. Dit kan als je net gestopt bent met de anticonceptie om erachter te komen hoe jouw eigen cyclus eruit ziet, maar het is nog steeds heel waardevol om het ook te weten als je al langer bezig bent en zelfs al in de medische molen zit. In het ziekenhuis testen ze je hormonen vaak aan het begin van het traject, maar gedurende het proces verandert er veel in je lichaam en kan het zomaar zijn dat een half jaar later je hormonen er heel anders uit zien. Het is dus verstandig om dit zelf ook altijd nog bij te houden. Zo krijg je veel informatie over de hormonen in je lichaam en kun je er gericht mee aan de slag.

Daarnaast zijn er nog een aantal symptomen waaraan je kunt herkennen dat je hormonen uit balans zijn:

• Onrustige huid, veel puistjes of vlekjes
• Moe, lusteloos en geen energie
• Dun of uitvallend haar
• Snel geïrriteerd of vaak depressieve gevoelens
• Niet goed kunnen afvallen
• Meeste vet zit rond je buik
• Veel trek in zoete dingen (gevoel van laag bloedsuikers)

Als je al gedurende een langere periode last hebt van 2 of meer symptomen dan kun je ervan uitgaan dat je hormonen uit balans zijn.
Op lange termijn kan dit leiden tot verschillende vruchtbaarheidsproblemen en je voelt je daarnaast vaak ook niet zo gelukkig. Genoeg redenen dus om er iets aan te doen en ervoor te zorgen dat je weer gezond en gelukkig door het leven gaat!

Om te weten wat je eraan kunt doen is het goed om eerst te weten wat de oorzaken hiervan kunnen zijn.

1. Spijsvertering

Gezonde, goed werkende darmen zijn enorm belangrijk als je zwanger wilt worden. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, buikpijn, obstipatie of juist vaak diarree? Grote kans dat je overgevoelig bent voor een aantal voedingsmiddelen. Doordat je darmen daardoor niet goed werken kunnen ze ook niet de juiste vitamine en mineralen opnemen waardoor je tekorten kunt krijgen.

2. Vitamines & mineralen

Tekorten in vitamines en mineralen lijkt onschuldiger dan het is. Het kan ervoor zorgen dat je hormonen uit balans zijn en met deze tekorten krijg je je hormonen ook niet snel weer in balans. Zorg dus dat je weet hoe het er bij jou uit ziet. Vraag een bloedtest aan. Vanaf 1 mei kun je je laten testen bij mij in de praktijk door middel van een EMB bloedtest. Je kunt ook een bloedtest aanvragen bij je huisarts.

3. Voeding

Als jouw voedingspatroon veel suikers, bewerkte voedingsmiddelen of snelle koolhydraten bevat dan heeft dat grote impact op je hormoonbalans. Ook veel maaltijden op een dag of vaak snacken tussendoor laat je suikerspiegel schommelen waardoor je hormonen niet goed in balans komen. Je komt daardoor sneller aan (vooral rond je buik) en afvallen lukt vaak niet goed.

4. Stress

Een druk leven is iets wat bij ons hoort en wat ook helemaal niet erg is. Stress ervaren we allemaal en hoeft dus niet schadelijk te zijn. Te veel druk en dus weinig rust in je lichaam en hoofd kan voor langdurige stress zorgen. Hierbij komt er te veel en te vaak het hormoon cortisol vrij wat ervoor zorgt dat je hormonen uit balans raken.

5. Jezelf wegcijferen

Veel vrouwen die zwanger willen worden zetten zichzelf op de laatste plaats en denken meer aan anderen dan aan zichzelf. Het is heel goed om rekening te houden met anderen en liefdevol met iedereen om te gaan, maar daarbij mag je niet je eigen grenzen vergeten. Dit geldt niet alleen voor je relaties, maar ook met werk of studie. Heb je dus soms geen zin om af te spreken of heb je het al druk zat op werk dat die ene klus van je collega er niet meer bij kan? Zeg nee! Kom voor jezelf op en wees lief voor jezelf.

Nu je weet wat de oorzaken zijn van je hormonale disbalans of onregelmatigheden in je cyclus, kun je er gericht iets aan doen. Hoe? Dat behandel ik in de volgende blog.

Heb je vragen of wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Vul onderstaand formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Linda Reinhardt

Over Linda

Linda Reinhardt is medisch afgestudeerd en gespecialiseerd in fertiliteit. Naast de medische kennis is Linda ervaringsdeskundige in het zwanger worden en heeft met aanpassingen in voeding en leefstijl na 3 jaar medische molen niet alleen 2 kinderen gekregen, ook heeft ze geen last meer van haar eerder gediagnostiseerde PCOS.

Linda helpt vrouwen met een kinderwens door middel van het geven van tips op social media, Webinars en houdt online en in haar praktijk persoonlijke consulten. Linda heeft al veel vrouwen geholpen in het verwezenlijken van hun allergrootste wens; zwanger worden ♡

Delen is lief
Menu