Ervaringsverhaal Miskramen

Maar liefst 1 op de 4 stellen krijgt te maken met een miskraam. En toch kun je het gevoel hebben dat je de enige bent die dit meemaakt. Om dit taboe wat te doorbreken deelt Wendy vandaag haar verhaal over de miskramen die zij heeft meegemaakt en hoe zij hier mentaal en fysiek mee om is gegaan.

Zwanger worden

Een jaar nadat mijn man en ik hadden besloten ervoor te gaan, was ik eindelijk zwanger. Het was z’n geweldig gevoel om een positieve test in handen te hebben. Eindelijk werd ik moeder! Vol trots gingen wij het aan iedereen vertellen. Omdat ik bij de gynaecoloog onder controle was, kreeg ik met 6 weken de eerste echo. We zagen een heel klein wurmpje op de foto. Zo bijzonder! Dat was onze baby! Helemaal verliefd gingen we naar huis. Ik was vanaf het begin behoorlijk misselijk en ik voelde de hormonen door mijn lichaam gieren. Maar wat was ik gelukkig. Met 8 weken mochten we alweer komen voor een echo. Het wurmpje was gegroeid en je kon duidelijk zien dat het een mensje werd. Ik was nu nog misselijker iedere ochtend en was supermoe. Een paar dagen later nam de misselijkheid af. Ik voelde me vreemd. Ik had het idee dat ik helemaal niet zwanger wilde zijn. Waarom wil ik eigenlijk een baby dacht ik. Ik was helemaal in de war door deze rare gedachten. Natuurlijk wil ik een baby! Waar komen deze gekke gedachten vandaan? Ik voelde me ongelukkig en raar.

Ik had het idee dat ik helemaal niet zwanger wilde zijn

Nieuwe echo

Met 10 weken kregen wij weer een echo. Met een vreemd gevoel gingen we naar binnen. De echo zal me vast wel weer gelukkig maken, dacht ik. Maar dat was allesbehalve waar. Op de echo was een heel klein verschrompeld vlekje te zien. De gynaecoloog vertelde dat ze slecht nieuws voor ons had. Het hartje klopte niet meer. Mijn wereld stortte in. Mijn lichaam had mij dus laten merken dat het mis was, dat verklaarde de gekke gedachten en gevoelens die ik had. Ik kon alleen maar huilen. Ik had me nog nooit zo vreselijk ellendig en verdrietig gevoeld. Omdat de arts het verstandig vond om de baby zo snel mogelijk weg te laten halen, kreeg ik twee dagen later een curettage. Ik voelde mij zo leeg en ellendig. Mijn man was ook heel erg aangeslagen. Binnenkort ben je vast weer zwanger en krijgen we een hele mooie baby zei hij. Het was lief dat hij dat zei maar nog kon ik niet stoppen met huilen. Na een vermoeiende en slopende dag lag ik in bed. Het enige wat ik kon denken was, waarom is het mis gegaan? Ik besefte me dat een miskraam krijgen zo ontzettend emotioneel pijn doet. Ik heb nog nooit zoveel gehuild als toen. De gynaecoloog vertelde dat we moesten wachten tot mijn menstruatiecyclus weer op gang was en dat we daarna weer gewoon konden beginnen om zwanger te worden. Na 3 weken werd ik ongesteld en daarna niet meer. Ik was weer zwanger!

Ik besefte me dat het krijgen van een miskraam zo ontzettend emotioneel pijn doet

Opnieuw zwanger

Toen mijn zoontje 1 jaar was, wilde ik heel graag een tweede kindje. Mijn man was er ook klaar voor. Weer zwanger worden leek me geweldig! Het duurde weer een tijd, maar na ongeveer een jaar was ik zwanger. Ik was zo blij! Ik was niet echt misselijk gelukkig. Ik voelde me eigenlijk alleen maar gelukkig. We mochten met 8 weken voor onze eerste echo komen. De weken duurde behoorlijk lang. Met 7 weken kreeg ik bloedverlies. Ik schrok heel erg en voelde meteen dat het foute boel was. Ik belde het ziekenhuis. Ze zeiden dat het onschuldig kon zijn en dat ik het af moest wachten. Ik kon mezelf niet geruststellen en het voelde echt niet goed. Die middag verloor ik nog meer bloed. De buikpijn werd steeds heftiger en ik kon niet meer rechtop lopen. Ik ben op bed gaan liggen en kon niks meer. Ik had zoveel pijn! Mijn man belde het ziekenhuis en we mochten langskomen bij de spoedeisende hulp. Eenmaal in het ziekenhuis hebben ze bloed afgenomen. Uit mijn bloed bleek dat mijn hormoonwaarden behoorlijk waren gedaald. Ik had dus helaas weer een miskraam. Ik was zo verdrietig en ik had zoveel pijn dat ze besloten om mij een nachtje in het ziekenhuis op te nemen. Ik heb die avond en nacht alleen maar gehuild. Ook al had ik al mijn eerste kindje, ik wilde gewoon heel graag een tweede kindje. De wens voor de tweede was even groot als voor de eerste. Ik hoefde niet gecuretteerd te worden dit keer, omdat het vruchtje vanzelf losgekomen was. Het duurde dit keer wat langer, maar na 4 maanden was ik gelukkig weer zwanger. En nu ben ik gelukkig trotse moeder van twee prachtige zoontjes van 7 en 4 jaar oud.

 

Linda:

Dank je wel Wendy voor het delen van je eerlijke verhaal. Een miskraam krijgen is voor iedereen anders en iedereen gaat hier anders mee om. Mocht je dit ook hebben meegemaakt of er nu midden in zitten dan wens ik je veel sterkte!

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Vul dan onderstaand contactformulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

 

Linda Reinhardt

Over Linda

Linda Reinhardt is medisch afgestudeerd en gespecialiseerd in fertiliteit. Naast de medische kennis is Linda ervaringsdeskundige in het zwanger worden en heeft met aanpassingen in voeding en leefstijl na 3 jaar medische molen niet alleen 2 kinderen gekregen, ook heeft ze geen last meer van haar eerder gediagnostiseerde PCOS.

Linda helpt vrouwen met een kinderwens door middel van het geven van tips op social media, Webinars en houdt online en in haar praktijk persoonlijke consulten. Linda heeft al veel vrouwen geholpen in het verwezenlijken van hun allergrootste wens; zwanger worden ♡

Delen is lief
Menu