Deze hormonen zijn belangrijk tijdens de verschillende fase van je cyclus

Hormoonbalans, Zwanger worden

Hormonen vertellen je lichaam hoe het moet ademen, groeien, drinken en eten. Je voortplantingshormonen veranderen constant gedurende je cyclus, tenzij je hormonale anticonceptie gebruikt. Hormonale disbalans kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals diabetes, schildklieraandoeningen en PCOS. Wat zijn hormonen, welke hormonen zijn belangrijk en wat kun je hiermee doen tijdens de verschillende fase van je cyclus.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn moleculen die door het endocriene systeem worden geproduceerd en die berichten naar verschillende delen van het lichaam sturen. Ze helpen de processen van je lichaam te reguleren, zoals honger, bloeddruk en seksueel verlangen. Hoewel hormonen essentieel zijn voor de voortplanting, zijn ze ook essentieel voor alle systemen van je lichaam. Hormonen komen vrij uit klieren in je endocriene systeem (hormoonstelsel). Ze vertellen je lichaam hoe te ademen en hoe energie te verbruiken. Hormonen stromen door het hele lichaam, maar beïnvloeden alleen bepaalde cellen die zijn ontworpen om hun berichten te ontvangen. Hormonen en hormoonreceptoren (ontvangers) werken samen als een slot en een sleutel.

Te veel van een bepaald hormoon, of juist niet genoeg van een hormoon, kunnen problemen veroorzaken…

Wat doen hormonen in mijn lichaam?

Ieder lijf ontvangt gedurende de dag constant hormonale veranderingen. Wanneer je eet, produceert de alvleesklier het hormoon insuline om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Terwijl je op de rem trapt om een ​​botsing te voorkomen, pompen je bijnieren het hormoon adrenaline (epinefrine) eruit om je te helpen snel te handelen. De pijnappelklier werkt om het hormoon melatonine te produceren zodat je een goede nachtrust te krijgt. Wanneer hormonen niet goed in balans zijn, kan een endocriene aandoening (ziekten van het hormoonstelsel) de oorzaak zijn. Te veel van een bepaald hormoon (ook bekend als hyperfunctie) of juist niet genoeg van een hormoon (bekend als hypofunctie), kunnen problemen veroorzaken.

Hormonale disbalans

Hormonale disbalans kan worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen. Sommigen van hen zijn onder meer:

  • Suikerziekte
  • Schildklieraandoeningen
  • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Ons lichaam is afhankelijk van hormonen om te functioneren. Sommige mensen zijn gevoeliger voor hormonen dan anderen. Dit kan verklaren waarom sommige vrouwen last hebben van premenstrueel syndroom (PMS) of postnatale depressie, terwijl anderen helemaal geen last hebben van de hormonale veranderingen van de menstruatie en zwangerschap.

Welke hormonen zijn waarvoor verantwoordelijk?

Elke hormoonproducerende klier in het lichaam maakt een hormoon met een zeer gespecialiseerd doel.

  • Hypothalamus: reguleert lichaamstemperatuur, honger, humeur, dorst, slaap en libido
  • Hypofyse: is de baas der klieren, die andere klieren achter de schermen bestuurt
  • Bijschildklier: reguleert calcium
  • Alvleesklier: produceert insuline om voedsel als energie te gebruiken
  • Schildklier: regelt de hartslag en hoe calorieën worden gebruikt
  • Bijnieren: produceren stresshormonen
  • Pijnappelklier: produceert melatonine om de lichaamsklok te reguleren
  • Eierstokken: scheiden geslachtshormonen af ​​voor gebruik in de voortplantingscyclus
  • Testes: produceert testosteron en sperma

De menstruatiecyclus is meer dan alleen je menstruatie…

Hoe beïnvloeden hormonen seks en voortplanting?

Reproductieve hormonen worden gemaakt door de eierstokken en de testikels. De eierstokken produceren oestrogeen, progesteron en androgenen, terwijl de testikels androgenen produceren zoals testosteron. Puberteit, ontwikkeling van borsten, vermogen om zwanger te worden of sperma te produceren en lichaamshaargroei worden allemaal beïnvloed door reproductieve hormonen. De niveaus van deze hormonen fluctueren gedurende je leven en nemen in het algemeen af ​​naarmate een persoon ouder wordt. Voor vrouwen verschuiven deze hormonen gedurende de menstruatiecyclus tijdens de voortplantingsjaren, tenzij je hormonale anticonceptie gebruikt.

Wat je moet weten over reproductieve hormonen

De menstruatiecyclus is meer dan alleen je menstruatie. Het is een complexe situatie van hormonen die ervoor zorgen dat je voortplantingssysteem werkt. Zonder hormonen zouden je voortplantingsorganen stagneren. Je zou niet in staat zijn om zwanger te worden en misschien geen zin hebben om seks te hebben. Hoewel de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron krachtig zijn, hebben ze hulp nodig van een eiwit genaamd Sex Hormone Binding Globulin (SHBG) om goed te kunnen functioneren. SHBG is een eiwit (globuline) dat door de lever geproduceerd wordt en in staat is om testosteron en oestradiol sterk aan zich te binden. SHBG transporteert vervolgens deze hormonen in een inactieve vorm via het bloed door het lichaam.

De reproductieve hormonen omvatten:

Androgenen
Androgenen worden gemaakt van cholesterol en geproduceerd in de bijnier en de eierstokken. Vrouwen die hogere niveaus van androgenen hebben dan normaal, kunnen symptomen ervaren zoals overmatige haargroei, acne, onregelmatige of afwezige menstruatie en onvruchtbaarheid.

Omstandigheden die een teveel aan androgenen veroorzaken, zijn onder meer:

  • PCOS
  • Bijniertumoren
  • Eierstoktumoren
  • Hoog prolactinegehalte
  • Ziekte van Cushing
Progesteron

Progesteron is het belangrijkste hormoon dat zwangerschap bevordert. Tijdens de menstruatiecyclus is het progesteronniveau laag tot aan de eisprong. Daarna stijgen de niveaus. Progesteron verandert de structuur van het endometrium (het baarmoederslijmvlies) zodat een bevrucht eitje kan innestelen. Tijdens de zwangerschap is progesteron het primaire hormoon van het eerste trimester. Het helpt ook om borstweefsel te ontwikkelen die essentieel zijn voor borstvoeding.

Oestrogeen

Oestrogeen wordt geassocieerd met menstruatie, maar het heeft ook invloed op een aantal lichaamsfuncties, waaronder botontwikkeling en de gezondheid van hersenen, hart, bloedvaten en urinewegen. Misschien meer dan enig ander hormoon, heeft oestrogeen invloed op hoe we eruit zien. Het heeft invloed op de samenstelling van lichaamsvet en zelfs op de gezondheid van huid en haar.

Je cyclus

Het is belangrijk om te weten wat er gebeurt tijdens de verschillende fase van je cyclus om je hormonen te begrijpen en ze in balans te krijgen.

Menstruele fase

Wat gebeurt er:
Deze fase begint op de eerste dag van je menstruatie en duurt ongeveer 3-7 dagen. Menstruatie is het afstoten van het baarmoederslijmvlies, dat wordt veroorzaakt door de snelle daling van oestrogeen en progesteron. Deze hormonen gaan dalen wanneer je lichaam het signaal krijgt dat er geen embryo in de baarmoeder is genesteld en wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Tijdens de menstruatie bevinden al je hormonen zich op het laagste punt. Je lichaam werkt ook extra hard en verliest voedingsstoffen met het bloedverlies, waardoor dit een essentiële fase is om te rusten en aan te vullen.

Hoe kun je deze fase ondersteunen:

  • Voeding

Kies voor veel gezond comfortvoedsel zoals soepen, stoofschotels, voldoende eiwitten en vitaminerijke smoothies om verloren ijzer- en mineralenvoorraden (door bloedverlies) aan te vullen. Zeevruchten, zeegroenten en zelfs pindakaas helpen om je lichaam te remineraliseren met zink.

  • Beweging

Rust is de sleutel tijdens deze fase, maar als je er zin in hebt, kun je wel rustig aan bewegen, zoals wandelen, yoga of zwemmen.

  • Mindset

Deze fase van je cyclus is de perfecte tijd voor een dagboek, zelfreflectie en het aanboren van je intuïtie. Elke vorm van zelfzorg (vooral als het om rust-, warmte- of zoutbaden gaat) helpt je cortisol te verlagen en hormonen in balans te houden tijdens je menstruatie.

Folliculaire fase

Wat gebeurt er:
Deze fase duurt doorgaans 7-12 dagen en begint de eerste dag nadat je menstruatie is afgelopen, wanneer je hersenen follikelstimulerend hormoon (FSH) afgeven, waardoor de groei van follikels in de eierstokken wordt gestimuleerd ter voorbereiding op de eisprong. De oestrogeenspiegels beginnen te stijgen om het baarmoederslijmvlies dikker te maken ter voorbereiding op mogelijke innesteling, terwijl het verhogen van testosteron je libido begint te stimuleren. Als dit gebeurt, zul je een boost in energie, stemming en cognitieve vaardigheden beginnen te ervaren. Je begint je zelfverzekerder, krachtiger, en sexy te voelen.

Hoe kun je deze fase ondersteunen:

  • Voeding

Dit is een belangrijk moment om oestrogeen in evenwicht te brengen terwijl het toeneemt, en om je lichaam te voorzien van veel gezonde vetten om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende energie heeft om je follikel te ontwikkelen en vrij te geven en om een ​​gezonde menstruatiecyclus te ondersteunen. Gezonde voeding bevat pompoen- en lijnzaad, avocado, kokosnoot, extra vergine olijfolie, zalm, sardines en eieren, citrus en bessen en groenten zoals bladgroenten, courgette, snijbonen, asperges en kruisbloemige groenten .

  • Beweging

Omdat je energie hoger is, is dit een geweldige tijd voor meer inspannende en snelle trainingen zoals HIIT, wandelen, hardlopen en fietsen.

  • Mindset

Door de toegenomen focus en creativiteit is dit een optimale tijd om nieuwe projecten te initiëren, te brainstormen en problemen op te lossen, te dromen, maaltijden te plannen, nieuwe dingen uit te proberen en buiten je comfortzone te treden.

Je vruchtbaarheid verhoogt in deze fase waardoor ook je libido zal stijgen. Maak daar gebruik van…

Ovulatie

Wat gebeurt er:
Ovulatie treedt meestal op tussen dag 12-17 van je cyclus en is kort, meestal slechts twee tot drie dagen. Vlak voor de eisprong is er een golf van luteïniserend hormoon, LH, waardoor de dominante follikel openbarst en zijn eitje in de eileider vrijkomt. De eicel leeft ongeveer 12-24 uur en als het niet wordt bevrucht  (door sperma dat tot vijf dagen in het lichaam kan leven), zal het uiteenvallen. Niveaus van oestrogeen en testosteron zijn op hun hoogtepunt tijdens deze fase, waardoor je je energiek, extravert, zelfverzekerd en sexy voelt en tegelijkertijd je creativiteit en communicatieve vaardigheden optimaliseert. Je vruchtbaarheid verhoogt in deze fase waardoor ook je libido zal stijgen. Maak daar gebruik van!

Hoe kun je deze fase ondersteunen:

  • Voeding

Omdat oestrogeen op zijn hoogtepunt is, is het verstandig om voeding te eten dat de leverontgifting van mogelijk schadelijk overtollig oestrogeen ondersteunt. Denk aan kruisbloemige groenten (broccoli, boerenkool, paksoi, bloemkool, spruitjes), maar ook aan glutathionrijke bladgroenten, tomaat, paprika en bessen.

  • Beweging

Energie is op het hoogste niveau, waardoor je genoeg te verbranden hebt. Blijf op de hoogte van de intensieve trainingen zoals HIIT of cardio-gestuurde oefeningen.

  • Mindset

Je bent op je best deze fase – met focus, creativiteit, communicatie en energie op zijn hoogtepunt! Dit is een goed moment om contact te maken met vrienden of familie, thuis een leuke date-night-activiteit te bedenken, te schrijven, te filmen en seks te hebben als je probeert zwanger te raken!

Luteale fase

Wat gebeurt er:
Deze fase duurt doorgaans 10-14 dagen (hoe langer hoe beter) en vindt onmiddellijk na de eisprong plaats. Oestrogeen, testosteron en LH beginnen af ​​te nemen terwijl progesteron stijgt om de groei van het baarmoederslijmvlies te stimuleren ter voorbereiding op de zwangerschap (als je niet zwanger bent, zal het tijdens de menstruatie afgestoten worden).

Emotioneel ben je tijdens de eerste helft van de luteale fase nog steeds op een goed niveau van de effecten van de ovulatiefase. Echter, naarmate de progesteronproductie toeneemt, zul je merken dat je rustiger wordt en een sterk verlangen hebt om taken te voltooien en dingen gedaan te krijgen. Het is belangrijk om op te merken dat progesteron de GABA-receptor in de hersenen stimuleert, waardoor je je ontspannen en rustig voelt, dus als je merkt dat je PMS-symptomen ervaart, zoals angstig, verdrietig, prikkelbaar of slaapproblemen, kan dit worden toegeschreven aan een laag progesteron.

Hoe kun je deze fase ondersteunen:

  • Voeding

Naarmate je calorie- en energiebehoeften veranderen, heeft je lichaam meer complexe koolhydraten en B-vitamines nodig om energie vast te houden en je verhoogde stofwisseling bij te houden. Denk aan zoete aardappelen, pompoen, zilvervliesrijst, quinoa, enz. Maar ook aan magnesium- en vezelrijk voedsel om het vasthouden van vocht te verminderen en de bloedsuikerspiegel in balans te houden (zoals bladgroenten, donkere chocolade, kikkererwten en linzen, appels, walnoten, enz. ) Vergeet niet veel water te drinken!

  • Beweging

In het begin van deze fase heb je misschien nog veel energie, maar het zal waarschijnlijk afnemen naarmate je je menstruatie nadert. Luister naar je lichaam en doe rustiger aan bij zware inspanning als het niet langer goed voelt, kies voor lichtere beweging zoals yoga, pilates, wandelen of zwemmen.

  • Mindset

Dit is een fase van voltooiing vóór de aanstaande menstruatie, dus het is een goed moment om taken en projecten af ​​te ronden, takenlijsten en klusjes af te handelen, je huis en kantoor te organiseren en meer selfcare toe te voegen naarmate de energie begint af te nemen.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen