Hormoonbalans

Zo weet je welk hormoontype jij bent

Niet alleen je genen en je opvoeding zijn bepalend voor hoe jij je voelt en waar bepaalde (lichamelijke) klachten vandaan komen, voor een groot gedeelte komt dat ook door je hormonen. Zo vertelt de vorm van jouw lichaam, de plekken waar je vet vasthoudt en hoe je omgaat met stress meer dan je denkt.

Hormonale lichaamstype

Dit noem je de “hormonale lichaamstypen”. De theorie hierachter is dat het hormoon in je lichaam wat uit balans is, ervoor zorgt waar je vet opslaat, hoe je met stress omgaat en hoe jouw lichaam zichzelf ontgift. Is bij jou een van de hormonen uit balans dan kun je, zelfs als je geen klachten, zowel mentaal als fysiek, hebt, hier op latere leeftijd klachten door ervaren.

Er zijn vier soorten hormonale lichaamstypen:

  1. Oestrogeen dominant
  2. Cortisol dominant
  3. Insuline dominant
  4. Testosteron dominant

Doordat je weet welk type jij bent kun je gerichter aan de slag met het in balans brengen van de hormonen…

 

Oestrogeen dominant:

Wanneer je gevoelig bent voor oestrogenen heb je meer kans op PCOS, schildklierafwijkingen, endometriose, enz. De reden voor het teveel aan oestrogeen is te wijten aan slechte voeding, zoals het consumeren van te veel dierlijke eiwitten of zuivelproducten vanwege de hormonen en chemicaliën die aan de dieren worden gevoerd. Daarnaast kan het ook komen door de hormoonverstoringen in producten zoals kunstmatige ingrediënten, plastic, zware metalen en antibiotica. Het resultaat is dat oestrogeen in het lichaam wordt opgebouwd, waardoor er uiteindelijk extra vet in je heupen, dijen en billen kan worden opgeslagen, waardoor een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen kunnen ontstaan, je mogelijk acné ontwikkelt, onregelmatige/zware menstruaties kan krijgen en je schommelingen in je humeur kunt hebben.

Cortisol dominant:

Heb je meer een cortisol dominant lichaamstype dan kan je de neiging hebben om meer vet op te slaan in het middengedeelte (rond je buik) en meer moeite hebben met afvallen. Wanneer je gestrest bent, stijgt de bloedsuikerspiegel en gaat je lichaam in de “noodmodus”, waardoor je lichaamsvet vasthoudt, met name waar veel van je vitale organen zijn. Wanneer je hier last van hebt ben je stressgevoelig en dat kan uiteindelijk leiden tot belasting van je bijnieren wat een burn-out tot gevolg kan hebben.

Insuline dominant:

Wanneer je gevoelig bent voor insuline en schommelingen in je bloedsuikerspiegel kun je ook meer last hebben van ‘love handles’. Een probleem met insuline is te wijten aan het vermogen van je lichaam om zijn bloedsuikerspiegel niet onder controle te kunnen houden, wat kan leiden tot ernstige stemmingswisselingen wanneer je niet op tijd eet, afhankelijk is van koolhydraten als brandstof (want anders word je trillerig en humeurig wanneer je niet hebt gegeten), snel last van vermoeid, dip na het eten, onregelmatige menstruaties en kun je ook last hebben van PCOS.

Laag testosteron:

Ten slotte hebben lichaamstypes zonder testosteron de neiging om vet op te slaan in de bovenarmen en schouder. Je kunt dan last hebben van verminderde zin in seks, chronische vermoeidheid, moeite hebben om spiermassa op te bouwen en vet te herverdelen. Dit komt door lage testosteron niveaus.

Herken jij je in een van de type?

Stel een vraag

Heb je vragen naar aanleiding van dit blogitem? Neem dan contact met Linda op door het onderstaande formulier in te vullen. Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden!

Lees ook deze blogs

Hormoonbalans

Dit gebeurt er als je hormonen uit balans zijn

Vaak denken we bij hormonen aan onze voortplantingshormonen, vruchtbaarheid of menstruatiecyclus. Dit speelt daarin zeker een grote rol, maar lang niet alles heeft daarmee te maken. Hormonen regelen nog veel…
Lees verder
Hormoonbalans

Altijd haast en chaotisch in de ochtend? Zo zorg je voor een goed ochtendritme

Ben jij een ochtendmens? Ben jij degene die in de ochtend het huis uit rent, koffie in je hand, niet goed voorbereid om je dag te beginnen? Of ben jij…
Lees verder
Hormoonbalans

Oestrogeendominantie

Oestrogeen is een van de belangrijkste vrouwelijke hormonen. Het beschermt je onder andere tegen hart- en vaatziekte, zorgt voor een goede menstruele cyclus en het versterkt je afweer. Het is…
Lees verder
Menu