Hormoonbalans

Zo weet je welk hormoontype jij bent

Niet alleen je genen en je opvoeding zijn bepalend voor hoe jij je voelt en waar bepaalde (lichamelijke) klachten vandaan komen, voor een groot gedeelte komt dat ook door je hormonen. Zo vertelt de vorm van jouw lichaam, de plekken waar je vet vasthoudt en hoe je omgaat met stress meer dan je denkt.

Hormonale lichaamstype

Dit noem je de “hormonale lichaamstypen”. De theorie hierachter is dat het hormoon in je lichaam wat uit balans is, ervoor zorgt waar je vet opslaat, hoe je met stress omgaat en hoe jouw lichaam zichzelf ontgift. Is bij jou een van de hormonen uit balans dan kun je, zelfs als je geen klachten, zowel mentaal als fysiek, hebt, hier op latere leeftijd klachten door ervaren.

Er zijn vier soorten hormonale lichaamstypen:

 1. Oestrogeen dominant
 2. Cortisol dominant
 3. Insuline dominant
 4. Testosteron dominant

Doordat je weet welk type jij bent kun je gerichter aan de slag met het in balans brengen van de hormonen…

Oestrogeen dominant:

Wanneer je gevoelig bent voor oestrogenen heb je meer kans op PCOS, schildklierafwijkingen, endometriose, enz. De reden voor het teveel aan oestrogeen is te wijten aan slechte voeding, zoals het consumeren van te veel dierlijke eiwitten of zuivelproducten vanwege de hormonen en chemicaliën die aan de dieren worden gevoerd. Daarnaast kan het ook komen door de hormoonverstoringen in producten zoals kunstmatige ingrediënten, plastic, zware metalen en antibiotica.

Het resultaat is dat oestrogeen in het lichaam wordt opgebouwd, waardoor je uiteindelijk klachten kunt krijgen als:

 • Extra vet in je heupen, dijen en billen wordt opgeslagen
 • Een opgeblazen gevoel
 • Spijsverteringsproblemen
 • Acné
 • Onregelmatige/zware menstruaties
 • Schommelingen in je humeur

Wat kun je doen:

 1. 500 gram groente per dag, met veel groene bladgroente
 2. Kruisbloemige groente zoals, broccoli, bloemkool, boerenkool en spruitjes, bevat DIM. Dit stofje helpt om een teveel aan oestrogeen af te breken.
 3. B-vitamines, zorg voor een goed supplement
 4. Vezels: Vezels binden afbraakproducten van oestrogeen in de darmen en kunnen deze afvoeren.
 5. Weinig alcohol: Als de lever alcohol afbreekt dan heeft dit de voorkeur boven een goede afbraak van oestrogenen en dit verergert oestrogeendominantie.

Cortisol dominant:

Heb je meer een cortisol dominant lichaamstype dan kan je de neiging hebben om meer vet op te slaan in het middengedeelte (rond je buik) en meer moeite hebben met afvallen. Wanneer je gestrest bent, stijgt de bloedsuikerspiegel en gaat je lichaam in de “noodmodus”, waardoor je lichaamsvet vasthoudt, met name waar veel van je vitale organen zijn. Wanneer je hier last van hebt ben je stressgevoelig en dat kan uiteindelijk leiden tot belasting van je bijnieren wat een burn-out tot gevolg kan hebben.

Wat kun je doen:

 1. Zorg voor een goede balans tussen werk en ontspanning.
 2. Vermijd zoveel mogelijk stress uit voeding: suikers eruit, voeding waar je intolerant of allergisch voor bent, herstel je darmflora. Kies voor pure en onbewerkte voeding.
 3. Zorg voor een goed nachtrust door een koele en donkere slaapplek. Probeer een uur voor het slapen gaan niet meer achter tablet of telefoon te gaan. Beperk het eten van koolhydraten in de avond.
 4. Zorg voor ontspanning door mindfulness, yoga of ademhalingsoefeningen
Insuline dominant:

Wanneer je gevoelig bent voor insuline en schommelingen in je bloedsuikerspiegel kun je ook meer last hebben van ‘love handles’. Een probleem met insuline is te wijten aan het vermogen van je lichaam om zijn bloedsuikerspiegel niet onder controle te kunnen houden, wat kan leiden tot:

 • Ernstige stemmingswisselingen wanneer je niet op tijd eet
 • Afhankelijk bent van koolhydraten als brandstof (want anders word je trillerig en humeurig wanneer je niet hebt gegeten)
 • Snel last van vermoeid
 • Dip na het eten
 • Onregelmatige menstruaties
 • PCOS

Om insulineresistentie te verminderen:

 1. Zorg voor een gezond gewicht
 2. Kies voor langzame koolhydraten, zoals haver, zilvervliesrijst, quinoa
 3. Eet voldoende, gezonde vetten
 4. Verlaag je stressniveau
 5. Zorg voor voldoende slaap en een goed dag- en nachtritme.
Laag testosteron:

Ten slotte hebben lichaamstypes met een laag testosteronniveau de neiging om vet op te slaan in de bovenarmen en schouder. Je kunt dan last hebben van verminderde zin in seks, chronische vermoeidheid, moeite hebben om spiermassa op te bouwen en vet te herverdelen. Dit komt door lage testosteron niveaus.

Wat kun je doen om je testosteron te verhogen:

 1. Stop met anticonceptiepil
 2. Krachttraining
 3. Voldoende verzadigde vetten
 4. Zink als supplement
 5. Voldoende slaap

Herken jij je in een van de type?

Stel een vraag

Heb je vragen naar aanleiding van dit blogitem? Neem dan contact met Linda op door het onderstaande formulier in te vullen. Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden!

Lees ook deze blogs

Hormoonbalans

Wat is stress en wat kun je eraan doen

Stress is de reactie van het lichaam op elke verandering die aanpassing of reactie vereist. Het lichaam reageert op deze veranderingen met fysieke, mentale en emotionele reacties. Stress is een…
Lees verder
Hormoonbalans

Pijnlijke borsten voor je menstruatie: dit is de oorzaak en wat je eraan kunt doen

Een van de meest voorkomende hormonale klachten tijdens je cyclus is pijnlijke, gevoelige, gezwollen borsten of tepels. Hoewel het op elk moment van de cyclus kan voorkomen, treden pijnlijke borsten…
Lees verder
Hormoonbalans

De invloed van slaap op je hormonen

Een veel gehoorde klacht is vermoeidheid. Natuurlijk zijn er periodes in je leven waarbij je drukker bent dan normaal. Het is heel logisch dat je daardoor aan het eind van…
Lees verder
Menu