Zo krijg jij je bloedsuikerspiegel stabiel

Hormoonbalans

Wist je dat heel veel klachten die je hebt kunnen komen door je bloedsuikerspiegel? Hormonale klachten, moeite met afvallen, vermoeidheidsklachten… maar, geen zorgen, er zijn een aantal tips waar je vandaag mee kunt beginnen om te zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Maar voordat je dat kunt doen is het belangrijk dat je eerst een aantal dingen begrijpt.

Bloedsuikerspiegel

Ik denk heel goed na over wat ik eet. Jarenlang heb ik last gehad van schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel. Veel stress in mijn lijf, enorm geïrriteerd als ik onvoldoende had gegeten, energiedip na het eten en heel vaak een opgeblazen gevoel. Het had daarnaast ook heel veel invloed op mijn menstruatie, want deze was helemaal dramatisch. Toen ik nog aan de pil was had ik hele zware menstruaties, veel klachten, veel bloedverlies en enorm chagrijnig. Na het stoppen van de pil kwam ik er pas achter dat ik PCOS had (wat eigenlijk ook geen verrassing was gezien al mijn klachten). Voor mij had alles te maken met mijn voedingspatroon en ook stress speelde hier een grote rol in.

Hoe kun je erachter komen of jij last hebt van schommelingen in je bloedsuikerspiegel?

De symptomen kunnen zijn:

Hoe hoger je bloedsuiker, hoe sneller de dip en daar raakt je lichaam een beetje van in paniek…

Oorzaak

Om voldoende energie te hebben moeten we goed eten. Bijvoorbeeld koolhydraten leveren ons deze energie. De koolhydraten worden omgezet in glucose wat je lichaam een signaal geeft om insuline af te geven zodat je cellen voldoende kunnen opslaan om energie af te geven. Maar krijg je teveel (snelle) koolhydraten binnen dan gaat je lichaam meer insuline afgeven en daar kun je klachten van krijgen als prikkelbaarheid, misselijkheid, vermoeidheid en zelfs frequente dorst en plassen. Én hoe meer insuline, hoe meer je cellen opnemen voor energie wat er toe kan leiden dat het wordt omgezet in vet en je daardoor aankomt in gewicht.

Is je bloedsuiker eenmaal hoog dan moet het ook weer gaan zakken. Hoe hoger je bloedsuiker, hoe sneller de dip en daar raakt je lichaam een beetje van in paniek. Je voelt je vermoeid, geïrriteerd en je lichaam gaat cortisol aanmaken zodat je je weer wat beter voelt. Stress dus voor je lijf, je krijgt (suiker)cravings om weer meer energie te krijgen en daarmee is de cirkel rond…

Tips:

Tips om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden:

  1. Zorg dat je bord voor de helft gevuld is met groente. Groente bevatten vezels en zorgen ervoor dat je langer vol zit en het vertraagt de opnamen van koolhydraten, wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Eet daarnaast voldoende vetten en eiwitten en als je koolhydraten eet zorg dan voor langzame koolhydraten als bulgur, haver, quinoa en zilvervliesrijst. Samen zorgen ze voor voldoende energie voor de hele dag
  2. Probeer zo weinig mogelijk te stressen, en ik weet het, dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Als je stress hebt, geeft je lichaam een ​​signaal af om meer adrenaline en cortisol aan te maken. Dat is voor even niet erg, duurt dit echter te lang dan heb je kans dat je cellen insulineresistent raken. Als dit patroon aanhoudt, kan dit op de lange termijn tot problemen leiden.
  3. Zorg voor voldoende slaap! Als je niet genoeg slaapt, heeft dit invloed op je cortisolspiegels, die op zijn beurt de reactie van je lichaam op insuline kunnen beïnvloeden. Er zijn onderzoeken die aantonen dat als je bioritme in de war is, de kans groter is dat je insulineresistent wordt omdat een gebrek aan slaap de glucosetolerantie vermindert. Dus, op tijd naar bed en zorgen voor een goed ritme
Alternatieven

Voor de volgende voedingsmiddelen kun je beter als alternatief nemen:

  • Suiker, snoep, chocola: Liever zo min mogelijk suiker – of met mate suikers uit zuidvruchten of gedroogd fruit. Als extraatje of tussendoortje chocolade met > 70% cacao, noten, fruit, eitje, rauwkost.
  • Wit en bruin brood: Zuurdesem- spelt- of roggebrood.
  • Crunchy of ontbijtgranen: Havermout, havervlokken, ongezoete muesli met noten.
  • Witte pasta: Linzen pasta, speltpasta, boekweitpasta, kamutpasta.
  • Witte rijst: Zilvervliesrijst, wilde rijst, gierst, haver, quinoa, amarant.
  • Witte (tarwe)bloem: Boekweitmeel, amandelmeel, speltmeel.
  • Maaltijdsauzen (pakjes, zakjes, potten): Zelf bereiden van sauzen (zonder suiker).
  • Gewone aardappel: Aardpeertjes, pompoen, zoete aardappel (bataat), pastinaak, biologische aardappel.
  • Frisdranken, vruchtensappen: Water, (kruiden)thee, groentesap, ongezoete zuivel, ongezoete amandelmelk.

 

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen