Vermoeidheid

Een veel gehoorde klacht is vermoeidheid. Natuurlijk zijn er periodes in je leven waarbij je drukker bent dan normaal. Het is heel logisch dat je daardoor aan het eind van de dag moe bent. Een paar goede nachten helpen je daar weer snel bovenop. Het is een ander verhaal als de vermoeidheid niet meer op te lossen is met een goede nachtrust en je zelfs moe wakker wordt. Dan ligt het probleem niet meer aan drukkere periodes, maar kan het ook zijn dat je lichamelijk tekorten of blokkades hebt waardoor je lichaam hard aan het werk is en daar alle energie naar toe gaat.

5 oorzaken

 1. Vitamine/mineralentekort
 2. Intoleranties
 3. Hormonale disbalans
 4. Slaap
 5. Stress

Vitamine/mineralentekort

Een vitaminetekort kan meer gevolgen hebben dan je denkt. Vooral een laag vitamine D en Magnesiumgehalte kan zorgen voor vermoeidheid. Eet gevarieerd en zorg voor voldoende groente en fruit zodat je daar al veel vitamine en mineralen uithaalt. Ook in vette vis zit vitamine D en veel buiten zijn is ook heel goed voor je. Heb je echt tekorten? Dan is het verstandig om supplementen te nemen.

Intoleranties

Als je voor bepaalde voedingsmiddelen intolerant bent dan verbruikt je lichaam veel energie. De meest voorkomende intoleranties zijn voor gluten en lactose.

Naast vermoeidheid kun je bij een gluten of lactose intolerantie last hebben van:

 • Eczeem
 • Hoofdpijn
 • Diarree of juist obstipatie
 • Maagklachten
 • Menstruatieklachten, zoals onregelmatig, heel heftig of heel pijnlijk.
 • Stemmingswisselingen
 • Opgeblazen gevoel

Herken je je in een van bovenstaande klachten? Dan kan het goed zijn om een periode gluten- en zuivelvrij te eten.

Hormonale disbalans

Hormonale disbalans wordt veroorzaakt door verkeerde voeding, veel stress, slechte leefstijl en weinig slaap. Klachten zoals niet makkelijk kunnen afvallen, menstruatieklachten of vruchtbaarheidsproblemen zijn in veel gevallen een gevolg van ons voedings- en/of leefpatroon. Dat betekent dus ook dat als je een gezond voedingspatroon hebt en daarnaast je leefstijl aanpast (voldoende slaap, juiste beweging en weinig stress) je hormonen meer in balans komen waardoor je makkelijker afvalt en je menstruatie- of vruchtbaarheidsproblemen verminderen.

Slaap

Het is heel belangrijk om goed te slapen en uitgerust wakker te worden. Het zorgt voor een goede werking van het afweersysteem, je hormonen komen in balans en het verlaagt je stressniveau.

Tips voor een goede nachtrust:

 • Een goede nachtrust begint al overdag. Zorg dat je overdag goed en gezond eet en minimaal 2 liter water drinkt per dag. Beweeg veel en het liefst lekker buiten zodat je genoeg daglicht ziet. Daglicht bevordert de aanmaak van serotonine, een stofje wat je nodig hebt bij de aanmaak van melatonine.
 • Als je nog iets wilt eten in de avond zorg dan dat het zo min mogelijk suikers/koolhydraten bevat. Door de koolhydraten gaat je insulinegehalte omhoog en deze remt je melatonineproductie, het hormoon wat er voor zorgt dat je in slaap valt. Drink niet meer dan 2 kopjes koffie per dag en zorg ervoor dat je niet teveel alcohol neemt.
 • Doe een uur voordat je naar bed gaat je schermen uit. Het blauwe licht van je televisie, telefoon of tablet remt de aanmaak van melatonine. Ook de prikkels kunnen ervoor zorgen dat je langer wakker ligt en moeilijk in slaap valt.
 • Zorg voor een frisse slaapkamer. Draai de verwarming uit voordat je gaat slapen, zorg dat het donker is in de kamer en zet overdag de ramen op een kier.
 • Probeer iedere dag ongeveer op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en in de ochtend weer op te staan. Je lichaam heeft behoefte aan ritme.
Stress

Een korte periode van stress is niet erg en dat hebben we allemaal wel eens. Het wordt pas een probleem als het langer duurt en je er ook klachten van krijgt.

Gevolgen langdurig stress:

 • Slapeloosheid
 • Darmproblemen
 • Depressieve gevoelens
 • Angstig of gejaagd gevoel
 • Snel geëmotioneerd
 • Je lichaam maakt minder progesteron aan. Het hormoon wat vooral belangrijk is in de fase na je eisprong, de luteale fase. Progesteron zorgt onder andere voor de aanmaak en behoud van baarmoederslijmvlies.

Stress kan je dus ook vermoeid maken. Kijk waar je stress van krijgt en probeer deze situaties te veranderen. Dat geldt niet alleen voor stresssituaties, ook andere situaties waar je niet blij mee bent in je leven.

Weet dat je altijd zelf de regie hebt over je eigen leven. Dat betekent niet dat alles maakbaar is of dat je nooit tegenslagen zult meemaken, maar wel dat je daar beter mee om kunt gaan op het moment dat je weet wat je wilt en je een gezonde leefstijl hebt

Linda Reinhardt

Over Linda

Linda Reinhardt is medisch afgestudeerd en gespecialiseerd in fertiliteit. Naast de medische kennis is Linda ervaringsdeskundige in het zwanger worden en heeft met aanpassingen in voeding en leefstijl na 3 jaar medische molen niet alleen 2 kinderen gekregen, ook heeft ze geen last meer van haar eerder gediagnostiseerde PCOS.

Linda helpt vrouwen met een kinderwens door middel van het geven van tips op social media, Webinars en houdt online en in haar praktijk persoonlijke consulten. Linda heeft al veel vrouwen geholpen in het verwezenlijken van hun allergrootste wens; zwanger worden ♡

Delen is lief
Menu