Pijnlijke borsten voor je menstruatie: dit is de oorzaak en wat je eraan kunt doen

Hormoonbalans

Een van de meest voorkomende hormonale klachten tijdens je cyclus is pijnlijke, gevoelige, gezwollen borsten of tepels. Hoewel het op elk moment van de cyclus kan voorkomen, treden pijnlijke borsten meestal op 7-14 dagen voordat je menstruatie begint. Er zijn veel vrouwen die in de twee weken voor hun menstruatie zoveel pijn aan hun borsten hebben dat ze niet kunnen sporten, op hun buik kunnen liggen of een andere bh moeten dragen omdat ze een cupmaat groter hebben. De veranderingen in je borsten komen vaak voor, maar zijn daardoor niet normaal. Ze zijn een teken van een onderliggende hormonale disbalans en/of voedingstekorten.

Wat veroorzaakt premenstruele pijn of gevoeligheid van de borsten

Pijnlijke borsten die komen en gaan op verschillende momenten tijdens je cyclus wordt meestal veroorzaakt door schommelingen in je hormonen. Tijdens de eerste helft van je cyclus produceren de eierstokken oestrogeen wat een zeer krachtig effect heeft op je borsten. Borstweefsel bevat grote aantallen oestrogeenreceptoren die de groei van melkkanalen in de borsten stimuleren. Nadat je ovulatie is geweest wordt vanuit het corpus luteum (het gele lichaam) in de eierstokken progesteron aangemaakt. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies de juiste dikte behoudt en het stimuleert het borstweefsel om zich te ontwikkelen.

Aan het einde van je cyclus (en bij het uitblijven van een zwangerschap), dalen de hormoonspiegels en treedt je menstruatie op. Vaak geeft dit enige verlichting van de pijnlijke borsten die je in hebt gehad. Na je menstruatie begint het hele proces opnieuw. Wanneer je hormonen in balans zijn en je geen tekorten hebt in bepaalde voedingsmiddelen, dan zal je weinig tot geen klachten ervaren rondom je borsten. Als je in de twee weken voor je menstruatie pijnlijke borsten hebt, is het tijd om de twee belangrijkste oorzaken te onderzoeken.

Als er een teveel is aan oestrogeen neemt de pijn in de borsten vaak toe en kan dit leiden tot zwelling en gevoelige tepels…

Welke hormonale disbalans kan pijnlijke borsten veroorzaken

Premenstruele pijn in je borsten kan een teken zijn van een teveel aan oestrogeen. Oestrogeen stimuleert de ontwikkeling van melkkanalen in onze borsten ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Na de eisprong horen de oestrogeenspiegels te dalen, terwijl progesteron stijgt tot aan je menstruatie. Wanneer je hormonen in balans zijn zorgt progesteron voor een evenwicht op oestrogeen en voorkomt het veel symptomen zoals PMS en pijnlijke borsten. Als er een teveel is aan oestrogeen, of als progesteron in vergelijking daarmee laag is, neemt de pijn in de borsten vaak toe en kan dit leiden tot zwelling en gevoelige tepels.

Oestrogeendominantie

Bij een oestrogeendominantie is er een verstoorde balans tussen oestrogeen en progesteron. In verhouding is er te veel oestrogeen ten opzichte van progesteron. Of er daadwerkelijk te veel oestrogeen is of een te kort aan progesteron is goed om uit te zoeken. Een verstoorde afbraak van oestrogenen kan leiden tot oestrogeen dominantie. Het te veel aan oestrogenen moet worden afgebroken door de lever. Als de lever overbelast is en daardoor minder goed werkt, kan deze afbraak verstoord raken met oestrogeen dominantie tot gevolg. De lever kan bijvoorbeeld overbelast raken door leefstijl, alcohol, medicijnen. Denk aan jarenlang gebruik van de anticonceptiepil.

Tip om oestrogeendominantie te verhelpen:

  1. Zorg dat je minder hormoon verstorende stoffen (xeno oestrogenen) binnenkrijgt
    Er zijn ontzettend veel chemische stoffen in ons milieu. Denk aan plastics, kleding, meubels, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, benzine, smaakmakers, kleurstoffen, zoetstoffen. En dan niet te vergeten wat we gebruiken aan cosmetica, schoonmaakmiddelen en parfums.
    Aardolie vormt vaak de basisgrondstof voor deze stoffen en dat lijkt op het hormoon oestrogeen. Als je ze binnenkrijgt, gedragen ze zich als ons eigen oestrogeen. Ze zijn echter moeilijk af te breken en uit te scheiden, dus slaat ons lichaam ze vaak op in onze (vet)cellen.
  2. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
    Het is belangrijk om goed en voedzaam te eten om je bloedsuikerspiegel constant te houden. Je bloedsuikerspiegel heeft indirect veel effect op je oestrogeenniveaus.
    Daarnaast is het belangrijk om voldoende vezels te eten. Vezels zijn heel belangrijk voor je spijsvertering, maar ook oestrogeen bindt zich aan vezels. Vezels kunnen op die manier helpen om het te veel aan oestrogenen af te voeren.
    Vezelrijke voeding is bijvoorbeeld bessen, broccoli, wortelen en bonen.
  3. Zorg voor een gezonde lever
    Zoals eerder besproken moet de lever het teveel aan oestrogenen afbreken.
    – Eet veel verse groenten en liefst daarvan de helft groene groenten. Het chlorofyl in groene bladgroenten helpt je lever bij het opruimen van de xeno oestrogenen- Zorg voor voldoende b-vitamines. Je krijgt ze binnen door vlees, orgaanvlees, eieren en bladgroenten te eten. Ook kan je overwegen een goed supplement te nemen, zeker als je vegetarier bent. Let er wel op dat je dan een supplement met de actieve b- vitamines kiest.
    – Drink zo min mogelijk alcohol.
  4. Stress gaat altijd voor en werkt verstorend voor onze hormoonbalans. Als je veel stress hebt gaat daar alle energie en focus naartoe en die energie blijft dan niet over voor je vruchtbaarheid. Bij chronische stress wordt er veel cortisol aangemaakt en dit vermindert de werking van progesteron. Het kan aanleiding zijn voor meer stress gerelateerde klachten als migraine, PMS en een verstoorde menstruatiecyclus, mogelijk op basis van een oestrogeendominantie.
Ondersteun je lever

Je lever is een van de belangrijkste factoren van je gezondheid. Het is constant bezig om je lichaam te ontgiften, dat betekent:

  • Filtert alle gifstoffen, chemicaliën, metabolische bijproducten, oude hormonen, enz.
  • De stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je lichaam, omzetten in een minder schadelijke versie.
  • Gal aanmaken om ze op een efficiënte en veilige manier uit het lichaam te krijgen.

De lever werkt er hard aan om dit dag en nacht voor je te doen. Maar dit kost energie. Hiervoor zijn veel voedingsstoffen nodig. En als we niet de voedingsstoffen krijgen die we nodig hebben om dit te doen EN we de lever overbelasten met zaken als:
– Chemische make-up
– Chemisch rijke hygiëneproducten (lotions, parfums, deodorant, etc.) + Chemische reinigingsproducten
– Vervuiling
– Pesticiden op voedsel
– Ongefilterd leidingwater (antibiotica, pesticiden, chloor, etc.)
– Flessenwater (plastic)
– Te veel alcohol
– Medicijnen (zoals anticonceptie)

Je lever zal blijven werken, maar het wordt moeilijker om alle gifstoffen te filteren. Gifstoffen, chemicaliën en hormonen (zoals oestrogeen) kunnen daardoor langer in je lichaam blijven. Je lichaam kan deze stoffen opnieuw opnemen, wat kan leiden tot oestrogeendominantie, of je lymfesysteem neemt het over en scheidt het uit via de huid, wat kan leiden tot huiduitslag en acne.
Deze symptomen kunnen ontstaan bij een overbelaste lever:

  • Pijnlijke en symptomatische menstruatie (oestrogeendominantie)
  • Gevoelige en pijnlijke borsten (oestrogeendominantie)
  • Acne, huiduitslag, eczeem en psoriasis
  • Insulineresistentie
  • Problemen met bloedsuiker
  • Slaapproblemen
  • Verlies van eetlust
  • Chronische vermoeidheid
  • Allergieën
  • Abdominale zwelling
  • Moeite met afvallen (vooral rond de buik)
  • Hoofdpijn en migraine

Ondersteun de lever door een optimale voeding en levensstijl

  1. Verlaag de inname van geraffineerde suikers om leververvetting te helpen voorkomen of herstellen
  2. Eet groente en fruit die je lever ondersteunen, zoals bieten, citrusvruchten, avocado’s en
    kruisbloemige groenten
  3. Eet goede eiwitten, de aminozuren in deze eiwitten ondersteunen fase twee van leverontgifting +
    Ondersteun je darmen door veel vezels (uit groente) te eten
  4. Zorg dat je af en toe flink zweet door te sporten en/of sauna’s
  5. Verlaag je stress om de productie van cortisol te verminderen
  6. Gebruik kruiden die de lever ondersteunen, zoals koriander, kurkuma, paardenbloemwortel,
    mariadistel en artisjokextract
  7. Neem supplementen die de leverfunctie ondersteunen, waaronder een B-complex, vitamine A, C, D
    en E
  8. In de cursus hormonen in balans leer je nog veel meer over je stofwisseling, ondersteuning van je lever en het in balans brengen van je hormonen

Een andere manier om je lever te ondersteunen is het nemen van een leverpakking. Je kunt dit doen door een half uurtje te gaan liggen met een lauw warme, natte doek op de plek van de lever. In plaats van een natte doek kun je ook een papje maken van groene klei. Groene klei bevat mineralen zoals ijzer, silicium, calcium, magnesium, natrium en kalium en is rijk aan enzymen die de opname van vitamines en mineralen bevorderen. Verdeel dit mengsel over een katoenen doek en leg deze doek op je lever. Doe daarop een warme kruik en ga lekker liggen onder een dekentje. De warmte van de kruik stimuleert de werking van de lever. De plek van je lever is direct onder je middenrif, rechts bovenin je buik, naast je maag. Volgens de Chinese geneeswijze is de beste tijd om dit te doen tussen 13.00 uur en 15.00 uur in de middag, maar ook in de avond is dit prima én ontspannend om te doen. Drink de rest van de dag voldoende water om alle vrij gekomen afvalstoffen goed af te voeren.

Pijn in je borst…

Pijnlijke borsten komt zeer vaak voor en wordt vaak veroorzaakt door een overschot aan oestrogenen en/of een jodiumtekort. In een aantal gevallen kan pijn in de borsten een teken zijn van iets anders. Wanneer je een knobbel in je borst voelt, de pijn niet weggaat of als je je zorgen maakt, ga dan altijd naar je huisarts voor verder advies.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen