Hormoonbalans

Pijnlijke borsten voor je menstruatie: dit is de oorzaak en wat je eraan kunt doen

Een van de meest voorkomende hormonale klachten tijdens je cyclus is pijnlijke, gevoelige, gezwollen borsten of tepels. Hoewel het op elk moment van de cyclus kan voorkomen, treden pijnlijke borsten meestal op 7-14 dagen voordat je menstruatie begint. Er zijn veel vrouwen die in de twee weken voor hun menstruatie zoveel pijn aan hun borsten hebben dat ze niet kunnen sporten, op hun buik kunnen liggen of een andere bh moeten dragen omdat ze een cupmaat groter hebben. De veranderingen in je borsten komen vaak voor, maar zijn daardoor niet normaal. Ze zijn een teken van een onderliggende hormonale disbalans en/of voedingstekorten.

Wat veroorzaakt premenstruele pijn of gevoeligheid van de borsten

Pijnlijke borsten die komen en gaan op verschillende momenten tijdens je cyclus wordt meestal veroorzaakt door schommelingen in je hormonen. Tijdens de eerste helft van je cyclus produceren de eierstokken oestrogeen wat een zeer krachtig effect heeft op je borsten. Borstweefsel bevat grote aantallen oestrogeenreceptoren die de groei van melkkanalen in de borsten stimuleren. Nadat je ovulatie is geweest wordt vanuit het corpus luteum (het gele lichaam) in de eierstokken progesteron aangemaakt. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies de juiste dikte behoudt en het stimuleert het borstweefsel om zich te ontwikkelen.

Aan het einde van je cyclus (en bij het uitblijven van een zwangerschap), dalen de hormoonspiegels en treedt je menstruatie op. Vaak geeft dit enige verlichting van de pijnlijke borsten die je in hebt gehad. Na je menstruatie begint het hele proces opnieuw. Wanneer je hormonen in balans zijn en je geen tekorten hebt in bepaalde voedingsmiddelen, dan zal je weinig tot geen klachten ervaren rondom je borsten. Als je in de twee weken voor je menstruatie pijnlijke borsten hebt, is het tijd om de twee belangrijkste oorzaken te onderzoeken.

Als er een teveel is aan oestrogeen neemt de pijn in de borsten vaak toe en kan dit leiden tot zwelling en gevoelige tepels…

Welke hormonale disbalans kan pijnlijke borsten veroorzaken

Premenstruele pijn in je borsten kan een teken zijn van een teveel aan oestrogeen. Oestrogeen stimuleert de ontwikkeling van melkkanalen in onze borsten ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Na de eisprong horen de oestrogeenspiegels te dalen, terwijl progesteron stijgt tot aan je menstruatie. Wanneer je hormonen in balans zijn zorgt progesteron voor een evenwicht op oestrogeen en voorkomt het veel symptomen zoals PMS en pijnlijke borsten. Als er een teveel is aan oestrogeen, of als progesteron in vergelijking daarmee laag is, neemt de pijn in de borsten vaak toe en kan dit leiden tot zwelling en gevoelige tepels.

Oestrogeendominantie

Bij een oestrogeendominantie is er een verstoorde balans tussen oestrogeen en progesteron. In verhouding is er te veel oestrogeen ten opzichte van progesteron. Of er daadwerkelijk te veel oestrogeen is of een te kort aan progesteron is goed om uit te zoeken. Een verstoorde afbraak van oestrogenen kan leiden tot oestrogeen dominantie. Het te veel aan oestrogenen moet worden afgebroken door de lever. Als de lever overbelast is en daardoor minder goed werkt, kan deze afbraak verstoord raken met oestrogeen dominantie tot gevolg. De lever kan bijvoorbeeld overbelast raken door leefstijl, alcohol, medicijnen. Denk aan jarenlang gebruik van de anticonceptiepil.

Tip om oestrogeendominantie te verhelpen:

 1. Zorg dat je minder hormoon verstorende stoffen (xeno oestrogenen) binnenkrijgt
  Er zijn ontzettend veel chemische stoffen in ons milieu. Denk aan plastics, kleding, meubels, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, benzine, smaakmakers, kleurstoffen, zoetstoffen. En dan niet te vergeten wat we gebruiken aan cosmetica, schoonmaakmiddelen en parfums.
  Aardolie vormt vaak de basisgrondstof voor deze stoffen en dat lijkt op het hormoon oestrogeen. Als je ze binnenkrijgt, gedragen ze zich als ons eigen oestrogeen. Ze zijn echter moeilijk af te breken en uit te scheiden, dus slaat ons lichaam ze vaak op in onze (vet)cellen.
 2. Eet meer vezels
  Vezels zijn heel belangrijk voor je spijsvertering, maar ook oestrogeen bindt zich aan vezels.
  Vezels kunnen op die manier helpen om het te veel aan oestrogenen af te voeren.
  Vezelrijke voeding is bijvoorbeeld bessen, broccoli, wortelen en bonen.
 3. Zorg voor een gezonde lever
  Zoals eerder besproken moet de lever het teveel aan oestrogenen afbreken.
  – Eet veel verse groenten en liefst daarvan de helft groene groenten. Het chlorofyl in groene bladgroenten helpt je lever bij het opruimen van de xeno oestrogenen- Zorg voor voldoende b-vitamines. Je krijgt ze binnen door vlees, orgaanvlees, eieren en bladgroenten te eten. Ook kan je overwegen een goed supplement te nemen, zeker als je vegetarier bent. Let er wel op dat je dan een supplement met de actieve b- vitamines kiest.
  – Drink zo min mogelijk alcohol.
 4. Stress gaat altijd voor en werkt verstorend voor onze hormoonbalans. Als je veel stress hebt gaat daar alle energie en focus naartoe en die energie blijft dan niet over voor je vruchtbaarheid. Bij chronische stress wordt er veel cortisol aangemaakt en dit vermindert de werking van progesteron. Het kan aanleiding zijn voor meer stress gerelateerde klachten als migraine, PMS en een verstoorde menstruatiecyclus, mogelijk op basis van een oestrogeendominantie.

Je eierstokken zijn afhankelijk van jodium voor een soepele, regelmatige ovulatie en voldoende jodium kan ovulatiepijn en cysten in de eierstokken helpen voorkomen…

Welke voedingstekorten kunnen borstpijn veroorzaken

Het belangrijkste voedingstekort dat pijn in de borst kan veroorzaken, is jodiumtekort. Jodium is een ondergewaardeerde voedingsstof als het gaat om de gezondheid van je borsten. We beschouwen jodium meestal als cruciaal voor de schildklierfunctie, maar het speelt ook een belangrijke rol bij het gezond houden van de eierstokken, baarmoeder, hersenen en ontgiftingssystemen. Naast je schildklier slaan de eierstokken en borstweefsel grotere hoeveelheden jodium op dan waar dan ook in het lichaam. Dit verklaart waarom de jodiumbehoefte hoger is voor vrouwen dan voor mannen. Je eierstokken zijn afhankelijk van jodium voor een soepele, regelmatige ovulatie en voldoende jodium kan ovulatiepijn en cysten in de eierstokken helpen voorkomen.

Hoe veroorzaakt jodiumtekort pijnlijke borsten

Een van de belangrijkste taken van jodium is om cellen minder gevoelig te maken voor oestrogeen. Dit is goed nieuws voor je borsten, want jodium helpt de zwelling en gevoeligheid van de borsten die gepaard gaan met een verhoogd oestrogeen te verminderen. Zoals je kunt zien, is pijn in de borsten vaak een combinatie van een teveel aan oestrogeen en jodiumtekort en vereist vaak een tweeledige aanpak.

Jodiumtekort

Jodiumtekort komt relatief vaak voor, zelfs in landen die voedsel zoals zout en brood verrijken met jodium om tekorten te voorkomen. Dit komt doordat we steeds ‘schoner’ gaan eten. Er wordt steeds minder bewerkte (brood)producten gegeten (wat positief is) en kiezen vaker voor Himalayazout of Keltisch zout, dat weliswaar rijker is aan mineralen dan keukenzout, maar geen jodium bevat.

Testen op jodiumtekort is moeilijk omdat de resultaten niet erg nauwkeurig zijn bij het identificeren van een tekort, maar het kan een goed startpunt zijn om te bepalen of suppletie geschikt voor u is. Jodium kan getest worden uit je urine.

Jodiumsupplement

Onderzoek toont aan dat wanneer je lijdt aan een schildklieraandoening zoals Hashimoto, de ziekte van Graves, hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie of struma, dat jodiumsuppletie (vooral in hoge dosering) schildklieraandoeningen kan veroorzaken of verergeren. Daarom wordt er afgeraden om op eigen initiatief te starten met een jodiumsupplement.

Wat is de beste vorm om aan voldoende jodium te komen

Er zijn verschillende manieren om jodium te consumeren. Het is aanwezig in voedingsmiddelen zoals zeevruchten, zeewier en boter, maar de hoeveelheden in deze voedingsmiddelen lopen sterk uiteen, waardoor het moeilijk is om te bepalen hoeveel je binnenkrijgt.

Wanneer je jodium als supplement zou willen slikken is het verstandig om dit altijd in overleg te doen met een professional. Ga niet zomaar iets kopen!

Pijn in je borst…

Pijnlijke borsten komt zeer vaak voor en wordt vaak veroorzaakt door een overschot aan oestrogenen en/of een jodiumtekort. In een aantal gevallen kan pijn in de borsten een teken zijn van iets anders. Wanneer je een knobbel in je borst voelt, de pijn niet weggaat of als je je zorgen maakt, ga dan altijd naar je huisarts voor verder advies.

Stel een vraag

Heb je vragen naar aanleiding van dit blogitem? Neem dan contact met Linda op door het onderstaande formulier in te vullen. Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden!

Lees ook deze blogs

Hormoonbalans

Zo krijg jij je bloedsuikerspiegel stabiel

Wist je dat heel veel klachten die je hebt kunnen komen door je bloedsuikerspiegel? Hormonale klachten, moeite met afvallen, vermoeidheidsklachten… maar, geen zorgen, er zijn een aantal tips waar je…
Lees verder
Hormoonbalans

De vijf lessen die je lichaam je probeert te leren

Wanneer je te maken krijgt met ziekte of tegenslagen in het leven is het niet altijd makkelijk om daar positief mee om te gaan. Toch zijn er uit heel veel…
Lees verder
HormoonbalansZwanger worden

Dit is wat je moet weten over je cyclus

Een goede, regelmatige cyclus is heel belangrijk als je zwanger wilt worden. Maar wat is nu een goede en regelmatige cyclus? Hoe herken je je vruchtbare dagen en hoe lang…
Lees verder
Menu