Dit gebeurt er als je hormonen uit balans zijn

Hormoonbalans

Vaak denken we bij hormonen aan onze voortplantingshormonen, vruchtbaarheid of menstruatiecyclus. Dit speelt daarin zeker een grote rol, maar lang niet alles heeft daarmee te maken. Hormonen regelen nog veel meer lichaamsprocessen, je slaap, hartslag, stofwisseling, stress, je stemming etc. Als je hormonen dus uit balans zijn kan dit vele lichaamsfuncties in de war brengen.

Hormonen

Hormonen worden geproduceerd door klieren in het hormoonstelsel. Hormonen worden afgegeven aan het bloed en stromen door het lichaam. Hormonen zorgen ervoor dat er signalen aan organen afgegeven worden en vertellen ze wat ze moeten doen en wanneer ze het moeten doen. Een hormonale disbalans kan verschillende oorzaken hebben. Voeding speelt bijvoorbeeld een grote rol hierin. Grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel of onvoldoende vetten toevoegen in je dieet kunnen leiden tot een disbalans in je hormonen.

1. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel

Een dieet met veel geraffineerde of toegevoegde suikers en bewerkte koolhydraten verhoogt de ontsteking en insulineproductie in het lichaam, wat verband houdt met hormonale disbalans zoals PCOS, PMS, schildklierproblemen en zwangerschapsdiabetes. Hoge insulinespiegels kunnen er ook voor zorgen dat de eierstokken van een vrouw meer testosteron produceren, waardoor ze tijdens de eisprong geen eicel kunnen afgeven, wat kan leiden tot onvruchtbaarheid. Aan de andere kant kan te veel insuline ervoor zorgen dat het lichaam van een vrouw te veel testosteron omzet in oestrogeen, wat leidt tot oestrogeendominantie, die verband houdt met PMS, vleesbomen, endometriose, stemmingswisselingen, zware menstruatie, laag libido en een opgeblazen gevoel. Verhoogde insuline stimuleert ook de productie van stresshormoon cortisol, dat andere hormonen zoals progesteron uitput, een kalmerend en ontspannend hormoon dat essentieel is voor menstruatie, ovulatie en vruchtbaarheid. Zoals je kunt zien, te veel suiker, kan leiden tot een toename van de insulineproductie, kan leiden tot een verhoogd testosteron, oestrogeen en/of cortisol, kan leiden tot hormonale disbalans en een groot aantal onderliggende symptomen om mee om te gaan.

2. Vetten

  • Gezonde vetten zijn goed voor je gezondheid en je hersenen.
    Je huid en haar gaan stralen van voldoende vetten en daarnaast houdt het je hart en longen gezond. Omega 3 bevordert de aanmaak van nieuwe cellen, zo ook in je hersenen. Het voedt en beschermt je hersenen en zorgt er zo voor dat je beter in je vel zit, je gelukkiger voelt en een beter geheugen hebt.
  • Vetten zorgen voor een verzadigd gevoel
    Vet blijft langer in je maag waardoor het je een verzadigd gevoel geeft. Daarom is het zo belangrijk om bij alle maaltijden voldoende vetten toe te voegen. Roer bijvoorbeeld een lepel kokosolie door je havermout en snij een avocado bij je lunch. Zo voorkom je dat je tussendoor gaat snacken en houd je je bloedsuikerspiegel stabiel.
  • Vetten zijn goed voor je hormonen
    Je lichaam heeft vetten nodig om je hormonen aan te maken. Daarnaast zorgen voldoende vetten voor een goede balans in je bloedsuikerspiegel wat een gunstig effect heeft op je hormonen.

Stress

Daarnaast is stress heel belangrijk voor de balans of disbalans in je hormonen. Langdurig of chronische stress zorgt voor een verhoogde aanmaak van het hormoon cortisol. Je lichaam gaat teveel van het hormoon aanmaken, waardoor andere hormonen en stoffen minder goed aangemaakt worden. Endorfine leidt altijd onder een te hoog cortisol niveau. En ook gaat cortisol voor progesteron waardoor je 2e fase korter kan zijn of je maar een hele lichte menstruatie hebt. Daarnaast brengt het je bloedsuikerspiegel onnodig vaak omhoog, je gelukshormoon serotonine gaat omlaag, je slaapt slechter en er wordt meer vet opgeslagen in je buik.

Wil jij van je klachten af? Dan zal je eerst de oorzaak moeten achterhalen en dit aanpassen…

Klachten door hormonale disbalans

Een lijst met klachten die je kan ervaren als gevolg van een hormonale disbalans:

  • Gewichtstoename
  • Onbedoeld gewichtsverlies
  • Zware menstruaties
  • Hoofdpijn/migraine
  • Haaruitval
  • Broze nagels
  • Laag libido
  • Constant honger
  • Depressieve gevoelens
  • Acne
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Opgejaagd gevoel
  • Angsten
  • PCOS
  • Endometriose
  • Vermoeidheid
  • Niet kunnen afvallen
  • Spier en/of gewrichtspijn
  • Slaapproblemen

Deze klachten zijn dus vaak een gevolg van een disbalans wat kan komen door externe factoren als in de voeding die we binnen krijgen, langdurige stress of verstoorde darmen. Het is daarom ontzettend belangrijk om de oorzaak van je klachten aan te pakken. Natuurlijk heeft iedereen weleens ergens last van. Een keer hoofdpijn kan opgelost worden met een paracetamol en wil niet meteen zeggen dat je hormonen uit balans zijn. Komt deze hoofdpijn echter vaker voor, heb je migraine of is het altijd rondom je menstruatie dan is de hoofdpijn een gevolg van een hormonale disbalans en is het beter om de oorzaak aan te pakken dan wekelijks of dagelijks pijnstillers te slikken voor je hoofdpijn. Dit zelfde geldt voor een onrustige huid. Een pukkeltje kan iedereen overkomen, maar heb je heel erg last van acne, eczeem of andere huidaandoeningen dan is het hierbij ook beter om je lichaam van binnen uit te herstellen in plaats van hormoonzalfjes of antibiotica kuren hiervoor te gebruiken.

Alles in je lichaam wordt aangestuurd door hormonen en als je klachten hebt kan dit komen door een hormonale disbalans…

Klachten

Ga eens bij jezelf na wat jouw klachten zijn en wat de oorzaak van je klacht kan zijn.

  • Als je langere tijd dezelfde klacht hebt ga dan na of je hier een patroon in kunt ontdekken, is het bijvoorbeeld altijd in een stressvolle periode, als je te weinig slaap hebt gehad of voor of tijdens je menstruatie.
  • Als klachten extern worden opgelost door pijnstillers of zalfjes en de klachten keren na een tijdje weer terug, bedenk dan dat de klacht waarschijnlijk een gevolg is van een disbalans in je lichaam.
  • Ga na of je naast je ‘hoofd’ klacht, ook nog andere klachten hebt. Er is wellicht een verband tussen je klachten.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met mij op door het onderstaande formulier in te vullen.

Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met mijn privacybeleid.

Leuk om verder te lezen