Hormoonbalans

Altijd haast en chaotisch in de ochtend? Zo zorg je voor een goed ochtendritme

Ben jij een ochtendmens? Ben jij degene die in de ochtend het huis uit rent, koffie in je hand, niet goed voorbereid om je dag te beginnen? Of ben jij degene die een vaste ochtendroutine heeft, rustig kan opstarten en relaxt de dag begint?

Ochtendmens

Wat zou het fijn zijn als we allemaal zouden zeggen dat we bij de tweede groep horen. Helaas is voor de meeste mensen het tegendeel waar. En geloof me, niemand heeft het zo goed voor elkaar dat ze iedere dag rustig en op tijd wakker worden. Dat hoeft ook niet. Wat wel helpt is om een ritme te hebben, een ritueel. Dat helpt je enorm bij het beginnen van je dag en bij het verminderen van stress. De start van jouw ochtend, bepaalt voor een groot gedeelte de rest van jouw dag. Is jouw ochtend dus chaotisch en gehaast dan start je niet lekker op. Dat chaotische gevoel kan de hele dag blijven  en zelfs standaard worden, waardoor je het niet eens meer merkt.

Een goede start van de dag begint al de avond van te voren…

Moe…

Misschien herken je het wel dat, als je wakker wordt, je helemaal niet uitgeslapen bent. Dat is misschien gek, maar heel veel mensen hebben last van mentale vermoeidheid. Als je je dag begint met druk zijn in je hoofd, telefoon, televisie, laptop en nog beslissingen willen nemen op het moment dat je wakker wordt, zul je ofwel irrationeel beslissingen nemen, gefrustreerd raken of mentaal moe worden, en daarom is een routine van groot belang. Laat jezelf goed wakker worden, maak voor jezelf een routine en begin je dag rustig. De gewoonten die je kiest en die je het meest comfortabel en productief maken, blijken gemakkelijk in het natuurlijke ritme van je lichaam te passen en hebben een positieve invloed op je slaap, hormonen en stemming.

Vijf tips voor een ochtendritme
  1. Een goede start begint al de avond van te voren. Zorg dat je minimaal 7-8 uur kan slapen, geen telefoon meer in bed en leg alvast dingen klaar voor de volgende dag (zoals je kleding of je werktas).
  2. Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. Dat zorgt voor ritme en je lichaam gaat daaraan wennen. Zorg voor voldoende tijd in de ochtend. Zeker met kinderen is het fijn om nog even wat tijd voor jezelf te hebben om een kop thee te drinken voordat iedereen wakker wordt en iets van je wil.
  3. Stop met snoozen. Zorg ervoor dat je wekker ergens staat of ligt waarvoor je uit bed moet en zorg dat je er ook uit blijft. Eerste overwinning van de dag behaald en daarmee start je met een lekker gevoel je dag.
  4. Check niet meteen je telefoon als je opstaat. De meeste mensen checken bij het opstaan meteen hun telefoon. Neem de touwtjes zelf in handen, en begin de dag niet vanuit een reactie door je te laten leiden door mail, social media of nieuws. Geeft rust en positieve energie.
  5. Door vroeg op te staan heb je tijd voor meditatie, visualisatie en/of journalen. Nadat je uit bed bent gestapt, wat water hebt gedronken is het fijn om nog een half uur te kunnen mediteren of te journalen. Daarmee kun je een intentie voor de dag zetten en dat helpt je door de dag positiever te zijn en bij tegenslagen daar beter op te reageren en het makkelijker naast je neer te leggen.

Heb je een ochtendroutine?

Stel een vraag

Heb je vragen naar aanleiding van dit blogitem? Neem dan contact met Linda op door het onderstaande formulier in te vullen. Jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacybeleid. De velden met een* gemarkeerd dienen verplicht ingevuld te worden!

Lees ook deze blogs

Hormoonbalans

Zo krijg jij je bloedsuikerspiegel stabiel

Wist je dat heel veel klachten die je hebt kunnen komen door je bloedsuikerspiegel? Hormonale klachten, moeite met afvallen, vermoeidheidsklachten… maar, geen zorgen, er zijn een aantal tips waar je…
Lees verder
Hormoonbalans

Dit gebeurt er als je hormonen uit balans zijn

Vaak denken we bij hormonen aan onze voortplantingshormonen, vruchtbaarheid of menstruatiecyclus. Dit speelt daarin zeker een grote rol, maar lang niet alles heeft daarmee te maken. Hormonen regelen nog veel…
Lees verder
Zwanger worden

Als zwanger worden niet vanzelf gaat

De meeste vrouwen starten pas echt met gezond leven op het moment dat ze weten dat ze zwanger zijn. Maar wat nu als deze zwangerschap langer op zich laat wachten…
Lees verder
Menu